fredag 9 augusti 2013

Lára får klä av sig!


Innan dagens träningspass hjälpte jag Lára att "klä av sig höstkappan" som hon tagit på sig alldeles för tidigt... Helklippte (utom benen) och hon stod "som ett ljus" hela tiden. Så stilla att man faktiskt skulle kunna börja inbilla sig att hon är en lätthanterlig häst... Som tur var insåg hon sitt misstag medan det ännu gick att reparera skadan - och kompenserade genom att utöka sadlingsprotesterna till att även innefatta "stå på bakbenen"... Skönt att få ordningen återställd så vi vet var vi har varandra!

Eftersom hon fick ta i så ordentligt i ökade tölten igår ville jag idag f f a stämma av att hon kändes mjuk och avslappnad. Först i skritt och trav och sedan i ett lägre tempo i tölten. Det gjorde hon verkligen och när jag succesivt bad om mer samling i tölten fick jag uppleva några sekvenser när hon väldigt tydligt "lyfte upp sig" och jobbade med överlinjen - HÄRLIGT!!!

Efter detta lämnade jag ridbanan och red upp på skogsvägen bakom vägbommen. Inledde med en trevlig vänstergalopp (med bibehållen längd på halsen) följt av en lååång skrittpaus - med fortsatt fokus på lång hals.

På hemvägen presterade vi sedan vår bästa högergalopp hittills! Hon var stadig i formen och så lätt i handen att jag inte brydde mig om att galoppen kändes lite fyrtaktig. Det sistnämnda antar jag berodde på att det fortfarande är jobbigt för henne att arbeta i denna form och med mer drivning hade det säkert kunnat motverkas. Men i o m att hon aldrig tidigare känts så här lösgjord när jag bett om "form" i högergaloppen så ville jag inte höja kraven ytterligare utan belöna på Atlivis genom att "bara åka med".

Eftersom hon är en häst som är svår att hålla i hull har hon fortsatt få kraftfoder hela sommaren, även om jag dragit ner på mängden. Tillbaka i stallet frågade jag henne om hon möjligen tyckte att det var dags att börja trappa upp mängde igen? Det tyckte hon absolut - så det var ju bara att göra som the Queen of Mariebäcks behagade!

Inga kommentarer: