söndag 24 oktober 2010

Söndagsridning som på fredag

Man ska inte lämna ett fungerande koncept - så idag satsade jag åter på fredagens koncept: repetera torsdagslektionen på ridbanan, med vanligt, tredelat bett.

I fredags fick jag ju verkligen "åka snålskjuts" på torsdagslektionen - på bara en halvtimme hade jag uppnått det resultat jag var ute efter. Idag fick jag dock jobba lite mer. Igår hade ju Feykir fått en påminnelse om att man kan komma undan med att fuska en hel del i tölten också...

Började att skritta på volt med utåtställd häst och stämma av att min ytterskänkel höll honom kvar på volten. Sedan ledande tygeltag på innertygeln, vilka möttes upp av en aktiv innerskänkel. I skritt var "torsdagseffekten" kvar fortfarande - nästan direkt började han böja sig i sidan och kom "mellan hand och skänkel". Trevligt!

Övergick till tölt och kunde konstatera att han nu lyssnade mkt bra på min ytterskänkel - bättre än både torsdag och fredag! Fast det där med att böja sig i sidan var ju alldeles för jobbigt... Blir så arg på mig själv också - för när det är ÄNNU viktigare än vanligt att verkligen "sitta bakåt" ordentligt och hålla om med skänklarna, så hittar jag hela tiden mig själv "hängande över halsen" på Feykir... Skulle behöva en rem från mina skulderblad bak till Feykirs svans, eller något sådant!!! Efter massor av ledande tygeltag på innern så kom tillslut den eftersträvade effekten även i tölt - i alla fall korta stunder.

Bytte till vänster varv och här krävdes det inte lika lång stund på volten för att han skulle "ramla på plats". Jag kanske borde börja med vänster varv nästa gång och sedan växla lite mellan?! I andra övningar brukar det ju funka att "ta med mig" lösgjordhet från vänster till höger varv om jag gör så... Ska definitivt testa!

Efter skrittpaus var det dags för tölt längs spåret istället. Började även här i höger varv. Längs spåret har jag liiite lättare att hålla ordning på sitsen, det är ju inte riktigt lika mycket att tänka på som på volten. Efter några korta sträckor med trevlig tölt bytte jag till vänster varv. Där innebär ju ställning utåt att "vår" problematiska högerbog kan kontrolleras ganska effektivt och jag fick ganska snart uppleva den trevliga känslan av att ha honom mellan hand och skänkel, töltandes i bra takt och med mkt trevlig form! Efter en stund bytte jag varv och lyckades bibehålla detta, så han töltade riktigt, riktigt trevligt även i höger varv!

Tvingade mig själv att avbryta medan både Feykir och jag fortfarande orkade prestera bra tölt - fast det var inte helt enkelt. Bara liiite till.... och liiiite till... ville jag ha! Men när jag sagt till mig själv på skarpen fick Feykir sträcka ut i trav en stund. När jag sedan gjorde en förhållning för att ta ner i skritt gjorde han istället halt direkt från traven! Tänk vad han kan när motivationen är tillräckligt stor! Matte var ju inte riktigt beredd på denna tvärnit - så det var nästan så att jag hamnade framme på halsen!

Nu ska duktiga hästen få ledigt i morgon. Men på tisdag hoppas jag på ridning igen - bara hälsan håller i sig. Har precis fattat principbeslutet att så länge nuvarande ridunderlag består så kommer jag att rida på ridbanan. Det är ju så mycket bättre än att halka omkring längs vägen/att han ska behöva trampa på vassa stenar längs vägkanterna.

Inga kommentarer: