torsdag 7 oktober 2010

Äääääntligen Sylvialektion igen!

Feykir och jag har ju missat två Sylvialektioner... men idag kunde vi ÄNTLIGEN vara med igen! Det var SÅÅÅÅ kul!

När vi skrittat igång fick vi börja rida bakdelsvändningar i skritt. Då skulle jag tänka på att bakbenen visserligen ska trampa runt - men att göra det på en liten volt - inte en stor!

Nästa steg blev trav på liten volt - och det funkade riktigt, riktigt bra idag!!! Vi började i höger varv. Där verkar dealen vara denna: om jag ser till att hålla drivningen så ser Feykir till att hålla traven! Det jag ska tänka på är att verkligen hålla böjningen i hans hals - för han vill så gärna räta ut sig!

Bytte till vänster varv och det funkade i princip lika bra! För att bibehålla böjningen i innersidan var det här extra viktigt att driva med innerskänkeln - för att han skulle ta i med vänster bak.

Nästa övning började med samlad skritt och sedan övergång till långsam tölt. På långsidorna skulle vi flytta in ett par steg (sitta bakåt, bromsa mkt, flytta in, krama loss och mjukna) rida rakt fram en sträcka och sedan flytta tillbaka ut på spåret igen. Om hästen blev tung i handen skulle vi göra halt, rygga och sedan börja om med samlad skritt. När jag skulle rygga tyckte Feykir INTE att det var en bra idé... Några steg gick bra, men sedan tyckte han att det räckte. Eftersom jag inte fått den eftergift jag eftersträvade var jag inte alls nöjd, utan talade om för honom att han skulle fortsätta. Då blev han ännu mer arg! Men matte gav sig inte heller! Vi hade börjat rygga mitt på ena kortsidan och hann passera hörnet och ut på långsidan... Feykir markerade sitt missnöje genom att då och då göra små ansatser till att resa sig... men när han TILLSLUT gav efter lite i nacken slutade jag genast kräva ryggning, gav STOOOR eftergift och MASSOR av beröm!

Efter en skrittpaus var det dags för mer tölt - men nu skulle vi vända snett igenom och sidföra på diagonalen. I början ville Feykir inte gå undan för ytterskänkeln... när jag förstärkte liiite med pisken blev det full sula framåt... men nästa varv tyckte han plötsligt att det var en ganska bra idé att lyssna på den där ytterskänkeln i alla fall! De andra hade redan jobbat med denna övning på en lektion, men för mig var det länge sedan sist, och jag hann väl inte riktigt få in timingen på att bromsa upp, flytta för skänkeln, ge eftergift o s v. Det här får vi (också) träna mer på!

Som avslutning fick vi trava längs spåret och lägga volter på kortsidorna. Här skulle jag tänka på att verkligen böja Feykir ordentligt på volten - han ville gärna vara lite för rak.

När jag sedan skrittade av testade jag att rygga igen och när Feykir efter lite inledande protester bjöd på några steg ryggning med eftergift gav jag MASSOR av beröm och satt genast av som extra belöning. Promenerade sedan med honom en stund - för han var rejält svettig.

OJ; så kul det var att rida lektion igen! Och roligt att Feykir jobbade så bra på travvolten - där borde ev kvarvarande besvär från bakdelen ha visat sig i utbrytningsförsök. Men det fanns inte någon antydan till "tjurrusning". Men det känns ändå bra att ET-Maria ska kolla upp honom igen nästa fredag - ifall det är något jag missat!

Inga kommentarer: