måndag 18 oktober 2010

Feykir behöver vinterskor med broddar!!!

Åkte till stallet efter jobbet idag, med förhoppningen att jag skulle kunna rida. Det har varit + 7 grader så jag hoppades att snö och is skulle ha hunnit tina bort från marken i Mariebäck. Men ju närmare jag kom ju tydligare insåg jag att detta tyvärr inte stämde... Började undra om jag skulle kunna rida ö h t...! Väl framme tyckte jag i alla fall att jag måste göra ett försök om jag gick med Feykir bort till skogsvägen "bakom bommen" och satt upp där - det kanske inte var så halt på den vägen...

Och nu kära bloggläsare är det dags för ett klurigt test - så nu gäller det att ni är på allerten! Titta NOGA på de två bilderna nedan och försök lista ut vid vilken av dessa två skogsvägar det finns en skylt med texten "ALL ridning förbjuden!" och vid vilken det inte finns någon förbudsskylt (d v s ridning tillåten).




Kan det vara på denna sandiga och "ohalkiga" väg som ridning är tillåten?




Eller är det möjligen här, där det är både snö och ishalka, som man får rida?


Rätt gissat! Självklart är det på den snöiga och hala vägen på den nedre bilden som ridning är tillåten... Feykir och jag försökte i alla fall hålla oss ute på kanten mot diket där vi töltade på de bästa sträckorna och skrittade i övrigt.

Svängde in på den nästan igenvuxna skogsväg där vi brukar trava ibland. Den verkade inte hal så jag tyckte vi kunde trava idag också. Men Feykir hade en mycket bättre idé: han rullade över i en mjuk, lugn galopp. Det låga tempot gjorde att det kändes hur kontrollerat som helst - trots underlaget - så jag lät honom galoppera.

Vägen slutar tyvärr ute på en myr, så det var alldeles för snart dags att vända hemåt igen. Jag tänkte att vi ju kunde rulla på i långsam, kontrollerad galopp även på hemvägen. Men Feykir hade helt andra tankar - han sköt iväg som värsta katapulten!!! :-O Jag hann tänka att "Nu drar han med mig! Vi kommer att gå omkull i halkan!!!" men redan på min första förhållning saktade duktiga hästen av! Istället fick det bli kontrollerad trav på tillbakavägen. Fast först passade vi på att vända tillbaka några gånger och rida galoppintervaller på sträckan med bästa underlaget. Feykir hade ju tydligt visat att han gärna galopperade!

Det blev en sväng bort till vändplanen också. När vi åter vände hemåt var det bra underlag en bit och där hann Feykir prestera riktigt trevlig tölt i för oss högt tempo! Men sedan kom vi "ut på hal is" så matte såg till att ta ner tempot. Fortsatte tölta en stund till - men vi började båda spänna oss när det började vara halkigt och det gjorde ju inte underverk med takten direkt...

Tillbaka i stallet kunde jag ändå konstatera att Feykir faktiskt hunnit bli svettig - så uppenbarligen hade han fått jobba även om jag tyckte underlaget begränsat oss VÄLDIGT mycket.




1 kommentar:

E sa...

Jag var ute och sprang igår på delvis isigt underlag och det var riktigt jobbigt trots att jag sprang ganska sakta där det var halt.
Så jag kan förstå att Feykir blev svettig.