tisdag 15 juni 2010

Trav & galopp



Här travar vi på senaste Midurtävlingen. Och travade gjorde vi en hel del idag också - fast i kortare intervaller, varvat med galopp. Var ju inte nöjd med galoppfattningarna på senaste tävlingen... Det brukar vara vår "paradgren" - men nu plötsligt började jag tänka och fixa och trixa... istället för att bara skjuta fram höften och få en fin fattning. Det är som med alla olika koder till dörrar på jobbet - om jag bara slår koden så är det inga problem. Men om jag börjar tänka efter vilken kod det ska vara på just denna dörr så står jag och knappar febrilt utan att kunna öppna... Det är inte bra att tänka alltså! ;-)

Så idag var det dags att hitta tillbaka till "automatiska" galoppfattningar. Dessutom har jag fått lära mig att det är i själva fattningen som man bygger upp hästens galopp - så ju fler fattningar desto bättre galopp på sikt!

Men vi började förståss med traven. Undviker fortfarande bilvägen efter senaste sladdningen - vill gärna att bilarna ska få trycka ner gruset lite bättre i vägen så att Feykir inte riskerar att trampa på vassa stenar. Hade tränsat med vanligt, tredelat bett och precis i början testade Feykir att hänga sig i handen i traven, för att se om det var OK. Men jag behövde bara ställa höger-vänster ett par gånger för att han skulle förstå att det var "lätt i handen" som gällde och sedan höll han sig till detta resten av ridturen!

När vi hade en trevlig, samlad trav började jag med galoppfattningarna: ställa utåt, blicken framåt, fram med höften och rulla över i galopp. Nedtagning till trav igen efter några språng och när traven var bra gjorde jag ny fattning. (Varvade hela tiden höger och vänster galopp.) Det svåraste i sammanhanget (när jag väl slutat tänka och bara fattade galopp) var att göra övergången galopp-trav. Det blev en hel del tölt där emellan... f f a efter vänster galopp. Men även här använde jag knepet "ställa höger-vänster" och det gick långsamt bättre och bättre.

När vi ridit en första vända bort till vändplanen och tillbaka tog vi en skrittpaus i skogen innan det var dags för en andra omgång. Men nu red jag längre sträckor galopp varje gång och passade på att ställa lite fram och tillbaka för att träna Feykir på att fortfarande vara mjuk och behålla galoppen trots att matte tar lite i tyglarna. I vänstergaloppen är det SVÅRT tycker han - men betydligt lättare när man rider ut jämfört med på banan!

Gjorde två riktigt snygga galoppfattningar från skritt också - en i vardera galoppen. Undrar hur många galoppfattningar vi hann med idag totalt? Det 20? 30? Jag vet inte, men många var det!
Hann med att träna lite halvhalter i galoppen också, som vi fick i läxa av Sylvia senast. När Feykir sedan presterat en riktigt trevlig trav som avslutning skrittade vi hem.

Nästa gång vi tränar galopp blir det nog på ridbanan. Vi gjorde en mycket bra övning på en av de sista onsdagslektionerna - när jag för första gången kunde ta i innertygeln i vänster galopp utan att Feykir blev spänd och passtaktig... Jag minns inte riktigt hur övningen var upplagd - så jag får se till att läsa på här i bloggen innan det är dags!

Inga kommentarer: