torsdag 28 februari 2008

Voltarbete och galoppfattningar från skritt

Skyndade från jobbet 15.35 idag och exakt en timme senare satt jag i sadeln på Feykir. Idag stod träning på ridbanan på schemat. Efter uppvärmning började vi skritta på volt och flytta ut bakdelen. Det gick bra - han trampade under sig med inner bak, slappnade av och sökte sig nedåt i båda varven. Duktig! Idag fungerade dessutom övergångarna skritt-tölt i båda varven! Sist ville han inte riktigt ta innerskänkeln i höger varv utan drog iväg ut från volten, men idag räckte det med att påminna med skänkeln ibland! Försökte också tänka på att bara rida korta töltintervaller. Som Atli sa, det är själva övergångarna som bygger upp, så jag ska inte "fastna" i att rida varv på varv i tölt, som jag annars har så lätt för att göra...

Ville inte nöta på allt för länge, när det nu gick så bra på volten, utan jag övergick till att träna galopp längs spåret istället. (Hade boots på - det har jag alltid när vi galopptränar för att inte riskera att han ska slå sig.) I början hade jag lite problem att få en lugn och sansad trav att utgå ifrån... Feykir hade mycket överskottsenergi efter tre vilodagar och ville bara busa och rusa iväg i galopp direkt eller också tölta jättefort... När han tillslut travade ordentligt så att jag kunde fatta galopp fortsatte buset - flera gånger körde han ner huvudet mellan frambenen och jag väntade bara på att han skulle komma på att han kunde bocka... Men det gjorde han aldrig som tur var! Red galoppintervaller med trav mellan och gjorde hela tiden galoppfattningen på samma punkt på ridbanan. Sedan fick han pusta en stund i skritt innan vi började göra galoppfattningar ur skritt, vid samma punkt som vi fattat galopp tidigare. Det gick jättebra - i båda varven!

När jag saktat ner i skritt igen bytte jag spöhand och vips hade jag en väldigt trevlig skritt, där han trampade under sig och var oerhört lätt fram! Normalt är han väldigt lätt i handen, utom just i skritten då han gärna vill "dyka ner". VEM kan ha lärt honom det??? Hm.... Men matte försöker skärpa sig!!! Och det behövs alltså inte så mycket - att byta spöhand då och då kortar upp den här hästen med någon meter känns det som!

Feykir var rejält svettig när vi kom tillbaka till stallet. Men så hade han fått jobba på ganska bra i galoppen också. Förutom att det var väldigt nyttig träning borde det göra att han är mer sansad när vi rider ut i morgon - han hade ju endel energi att göra av med efter tre vilodagar i rad.



"- Vad gör du i foderrummet matte???!!! Visst kommer du snart med mat till mig???!!!"

(Det är väldigt skönt med hästar som INTE rymmer bara för att boxdörren står öppen!)

Inga kommentarer: