fredag 8 februari 2008

Feykir satsar på Atkins-bantning...

Slutade jobbet till lunch och åkte då till stallet. Härligt att få rida när det är ljust! Det här var dock sista vardagen jag kunde göra det på ett tag... jag är utlånad till ett annat av våra bankkontor resten av februari och då kommer jag varken att få sluta tidigt på fredagar eller börja sent på tisdagar, som jag gör i vanliga fall. Nåja, det handlar ju bara om tre veckor.

Feykir och jag fick sällskap av Lisa och Humor idag. Lisa, som går naturbruksgymnasium, har praktik hos Sylvia i två veckor. Eftersom ridskolehästarna precis ska sättas igång efter sin vintervila handlar det om att rida och rida och rida hela dagarna för henne. Ingen dum praktik!!! Vi red mot Alviksträsk och det blev mycket tölt. Feykir kändes stel och passaktig i början, men sedan blev det bättre. På hemvägen fick Feykir trava bakom Humor en stund - det är effektivaste sättet att få honom att trava sakta. Helst vill han nämligen hålla Solvallatempo och om jag försöker bromsa honom blir det lätt grisepass istället. Men om han får bromsa själv, för att det är en annan häst i vägen så håller han traven, även om tempot går ner.

När vi kom tillbaka till stallet fick Feykir gå in i en tom box medan jag hängde undan utrustningen. Sedan tänkte jag ge honom dagens "gest" av kraftfoder, d v s 2-3 dl betfor. De har nämligen fortfarande fri tillgång på hö i hagen och han hör INTE till de magra... Men så upptäcker jag att han redan står och mumsar på något i krubban - och det visade sig var något han INTE borde ha fått äta... Kylja hade nämligen stått i den boxen innan för att äta sitt kraftfoder. Hon behöver stödutfodring för att få bättre hull, men eftersom hon haft fång så kan hon inte äta så stora mängder kraftfoder så i det hon ändå får blandas en rejäl dos olja. Fast nu verkar hon ha kommit upp i sådan stor andel olja att hon inte längre tycker det är gott för hon lämnar maten. Och dessa rester hittade förståss Feykir... Stora mängder olja var definitivt inget problem för honom, tyvärr! Klantigt av mig att inte kolla krubban innan jag satte Feykir i den boxen, jag hade ju sett Kylja stå där innan vi red ut!!! (I Mariebäck har bara ridskolehästarna fasta boxar, övriga sätter man helt enkelt i någon box som är ledig för tillfället.) Hm... får väl låtsas att han bantade enligt Atkins-metoden idag, den går väl ut på att man ska äta en massa fett om jag förstått saken rätt?!

Feykir har föresten börjat släppa vinterpäls så smått. Till Midurs tävling i maj förra året var Feykir fortfarande ganska raggig medan Sylvias Krummi hade blank, fin sommarpäls... Hemligheten var att Krummi fått b-vitamin hela våren. Då bestämde jag att Feykir skulle få b-vitamin i år och det börjar väl vara dags att köpa hem det nu. Fast idag fick jag tips om att man kan ge det som spruta också. Kanske ska testa det istället...?

Inga kommentarer: