tisdag 27 februari 2024

En "stötdos" häst i Mariebäcksfjällen!!!

Stålande sol från klarblå himmel, gnistrande snö och + 5 grader!

Idag har Hamingja och jag "lekt sportlov" i det UNDERBARA "vårvinter i fjällen-vädret"!!! Det blev en härlig timme i sadeln, vilken inleddes med två galopper i kyrkbacken. Jag hade så oerhört ont igår kväll och i natt så det blev inte så mycket sömn... så när jag skrittade iväg genom allén vid kyrkan kände jag mig alldeles för trött för att orka göra något annat än just skritta. 

Men när vi närmade oss "kyrkbackens" nedre del tänkte jag att en galopp uppför backen ska jag väl ändå orka med - det är ju ändå Hamingja som gör "grovjobbet"...! Började därför förbereda för galoppen genom att samla upp skritten och snart flög vi uppför backen i en härlig högergalopp! När vi skrittat tillbaka ner mot vägen igen tänkte jag "Har man sagt A får man säga B!" så det blev en vänstergalopp uppför backen också. 

Tillbaka nere på bilvägen skrittade vi på långa tyglar mot Alviksträsk. Men det skulle visa sig att inte bara Hamingja blivit upplivad av galoppen utan även matte, så när vi kom förbi vägen upp till gamla soptippen började jag rida sekvenser samlad skritt och högersluta och blev väldigt nöjd med hur jag lyckades slappna av i mina muskler mellan signalerna, så att Hamingja fick tydlig belöning när hon lyssnade (och jag slapp kramp). 

Som belöning till mig själv för detta fick jag också rida lite övergångar till riktigt långsam tölt där jag direkt gjorde "miljoner" halvhalter så att tempot aldrig hann rinna iväg. Snart vände vi hemåt igen och då blev det förstås svårare att hålla nere tempot - och även mycket svårare för mig att slappna av i musklerna, så vi fick sakta av och börja om väldigt många gånger. Men emellanåt var det en väldigt trevlig känsla i tölten!!!

När vi sedan avrundade med en vänstergalopp uppför kyrkbacken hade vi fortfarande "mycket samling kvar" från tölten och efter Hamingjas JÄTTEFINA vänsterfattning galopperade hon med härlig bärighet och tack vare "miljoner" små halvhalter kunde vi behålla en trevlig galopp nästan ända fram till kyrkan! 

Efteråt fick Hamingja äta sitt "gott i hinken" på uteserveringen - för vem vill gå in när det är så här härligt väder??!! Det var så varmt att hon började flåsa lite redan när jag tog in henne från hagen. Hon får alltid VÄLDIGT tjock vinterpäls och i vanliga fall brukar jag klippa henne på halsen minst en gång under hösten - men inte denna vinter. Nu skulle det förstås vara väldigt skönt för henne att få "lätta lite på klädseln" och några gånger har jag varit frestad att ta fram klippmaskinen... men då skulle det väl snabbt bli -30 grader igen och det vill jag INTE ha på mitt samvete, så jag väntar nog ett tag till för säkerhets skull! 

Även stallkatterna njöt av solskenet - här Melker på en av "balkongerna" utanför kattluckan in till varma foderrummet.

Totalt red vi nästan precis en timme, min puls var som högst på 149 och det var förstås under tölten. Medan "mindfulnessnivån" var 100 % under HELA ridturen! Och på "uteserveringen" efteråt också förstås! Efter förra veckan helt utan ridning (kvällsfodring måndag, kraniosakral terapi tisdag, Umeåresa onsdag-söndag och kvällsfodring igår måndag) så hade jag verkligen ett STORT uppdämt behov av en REJÄL dos Hamingja!!! Så dagens kraftiga "stötdos" var VÄLDIGT efterlängtad!!!

Inga kommentarer: