lördag 13 november 2021

Lördag med FANTASTISKT ridunderlag - och sol!!!

 

Tid och ork har bara räckt till ridning en gång hittills i veckan - så när jag körde till stallet idag kändes det som att jag inte kunde komma fram fort nog! Jätteskönt också att vi haft minusgrader ett tag nu och några cm snö gjorde dessutom ridunderlaget perfekt!

Jag hade bestämt mig för att testa "nya Torrbergsrundan" för att se om även de blötare partierna frusit till nu - vilket de sedan visade sig ha gjort även där det var blött hela förra vintern. Det måste vara tack vare att det i höst hunnit vara kallt ett tag innan snön kommit! 

I samband med Atlikursen påmindes jag om hur smidigt och avslappnat jag kan få Hamingja att "gå undan för skänkeln" bara genom att flytta vikten. Något jag också nyttjade idag! När vi ridit upp till vänster bakom vägbommen fick vi till en riktigt, riktigt bra fattning av vänster galopp ur en halt (efter samling i högersluta) och Hamingja galopperade direkt med låååång hals och trevlig bärighet! 

Jag fick dock inte njuta av den galoppen en särskilt lång sträcka, innan hon uppenbarligen "fick vittring" på något i skogen som fick henne att spänna sig och tappa galoppen... Detta kom sedan att upprepa sig ett antal gånger: d v s bra fattningar, galopp med lång hals och bärighet, men sedan spänning som fick henne att tappa galoppen igen... Det var bara att försöka se saken från den positiva sidan: dessa upprepade "giraffvarningar" innebar att vi fick rida många "första galoppsprång" vilket ju är vad som stärker och utvecklar galoppen allra mest!

Framme vid stora kalhygget visade det sig sedan att marken verkligen var så pass frusen som jag hoppats! Hamingja trampade aldrig igenom, inte ens i den lilla backen på hyggets bortre kant där det fortsatte att vara blött genom hela förra vintern. (Men då kom snön tidigare innan det hunnit frysa på ordentligt under.) "Terrängskritt" som den här över stora hygget, är något Hamingja tycker mycket om. Och det är också garanterat en viktig anledning till att hon musklat upp sig så bra i bakdel och rygg under det senaste året, vilket Ingebjörn kommenterat vid de två senaste behandlingarna!

Framme vid Torrbergsvägen var det dags för omsadling och sedan bestämde jag mig för att följa vägen till vänster. Där ägnade vi oss sedan åt töltuppvärmning sär jag försökte hålla en lätt sits medan jag åter nyttjade vikthjälperna för att sidföra fram och tillbaka över vägen. Vi fortsatte så ända fram till vändplanen, där jag passade på att vända för ytterhjälperna kors och tvärs. 

Tillbakavägen inledde vi med två högergalopper varav den första fattningen gjordes från halt och den andra från tölt. Sedan hann vi även träna lite på samlingen i tölt innan vi red samma väg över stora hygget tillbaka hem. Efter ännu en lång "terrängskritt" satsade Hamingja ordentligt i "Solvallatrav" innan hon fick sträcka ut och (försöka) varva ner i tölt. SÅ HÄRLIGT ATT RIDA!!! Och prognosen inför morgondagen säger att både sol och temperatur ska hålla i sig - och då bör ju det suveräna ridunderlaget bestå även i morgon! (Till veckan "hotas" det med plusgrader och ett par dagar med regn... hoppas det hinner ändra sig!)

Inga kommentarer: