söndag 7 juli 2019

VILKEN GALOPP!!!

Båda mina "vrålåk" på samma bild !!!

Det härliga ridvädret fortsätter: +16 grader och mulet är ju faktiskt svalt och skönt för både häst och ryttare! Dagens träningspass blev till stor del "favorit i repris" när vi red samma sträcka längs Hyltetvägen och dess "förgreningar" som vi gjort den senaste tiden. Men med en till synes liten justering som visade sig ha MYCKET stor och trevlig effekt!

Jag brukar oftast använda galoppen som en del i uppvärmningen eftersom den är väldigt lösgörande. Vilket därmed innebär att jag i regel bara ridit uppvärmningstölt i lång och låg form innan och väntar med samlingen i tölt till efter vi har galopperat. Som Atli brukar påpeka får man då ofta en rejäl "draghjälp" som innebär att den samlade tölten får extra bra kvalitet. 

Men när jag idag för ovanlighetens skull gjorde det omvända så blev det väldigt tydligt hur det omvända också gäller - att samlingen i tölt kan ge ökad kvalitet i galoppen! Innan vi kom till traktorvägen där vi brukar galoppera hade jag nämligen först nyttjat en annan traktorväg till att träna samling i tölt. Vilket jag tror var en av de viktigaste anledningarna till att galoppen sedan blev bland det absolut bästa vi presterat på detta område! 

Jag har ju hittat en riktigt lämplig sträcka att galoppera på men fram till idag har det i stor utsträckning varit "racergalopp" - vilket inte är helt oväntat när man galopperar rakt fram och dessutom på väg hemåt...! Men med den samlade tölten "i ryggen" bjöd Hamingja nu på en trevlig form och bärighet även i galoppen! Och när hon några gånger började bli lite flack i sprången behövdes bara lite drivning och en lätt kramning på tygeln för att bärigheten skulle vara tillbaka! 

Fyra sådana långa sekvenser, två i vardera galoppen, fick jag njuta av! Det var bara alldeles i slutet av de två sista intervallerna som hon inte riktigt orkade hålla bärigheten hela vägen utan de sista galoppsprången fick bli i en längre form. Inte konstigt om hon började känna av lite mjölksyra i musklerna vid det laget! Och som belöning fick hon sedan skritta på hellånga tyglar hela vägen tillbaka ut till Seletvägen där vi som vanligt avrundade med nedvarvningstölt i lång, låg form. Nu kommer jag att vara "Hamingja-hög" ett bra tag igen!!!

Inga kommentarer: