fredag 9 november 2018

Tre timmar i skrittmaskinen!


"Lösdrift - när hästen själv får välja!!!"

Jag läste nyligen om forskning på hästar på lösdrift där man kunnat konstatera att en häst på lösdrift rör sig så mycket under ett dygn att det motsvarar tre timmar i skrittmaskin!  Och idag, när jag varit på Smärtkliniken och därmed inte kunnat rida kan man alltså säga att Hamingja tränat på egen hand i "skrittmaskinen"/lösdriften!

Veterinären och forskaren Per Michanek, källan bakom mitt utan jämförelse mest lästa blogginlägg (om att det är bättre för en svettig häst att få gå ut i hagen UTAN täcke) engagerat sig mycket i frågan om mer naturlig hästhållning och därmed också lösdrift. Själv har han sina tävlande fullblodsgaloppörer på lösdrift. Här är ett utdrag ur en intervju med honom på Hippson.se:

"Vilda hästar går cirka 15 till 20 kilometer om dagen och många av hästens kroppsfunktioner är beroende av rörelse.
– Rörelse påverkar hästens rörelseapparat och kroppen blir så stark den behöver vara. En häst som inte rör sig speciellt mycket får därmed en svagare kropp. 
Per fortsätter:
– Rörelse främjar dessutom hoven och dess funktioner. Minskad rörelse medför försämrad blodcirkulation i bland annat benen, vilket i sin tur påverkar ledbrosket. Även hästens magfunktion är beroende av rörelse, en vanlig konsekvens av ökat stillastående är tyvärr kolik.

Uppstallning i box medför inte bara försämrade hälsoförutsättningar för hästen. Forskning har även visat att det ökar skaderiskerna, Per menar att en häst uppstallad i box löper större risk att skada sig än en som lever på lösdrift.

Många hävdar att lösdrift eller system typ Active stable är bra, men att det inte passar en tävlingshäst. Här menar Per att hästägare ofta tänker fel, att inte minst är en häst som arbetar och tävlar på hög nivå mår bra av att komma ut och röra på sig resten av dygnet. Hästens rörelseapparat hålls i gång och de naturliga funktionerna främjas."

Hela den intressanta intervjun med honom hittar ni HÄR.

Inga kommentarer: