onsdag 7 november 2018

Tisdagstölt!

Idag kunde jag sluta lite tidigare från jobbet, så jag hann faktiskt rida medan det fortfarande var ljust! Och detta trots att det var så gråmulet att det blev mörkt extra tidigt... hade GÄRNA haft gårdagens solsken istället...! Sedan Atlikursen förra helgen har jag bara ridit på ridbanan, så nu tyckte jag att det var hög tid att göra något annat! Eller rättare sagt: att göra ungefär samma sak men utanför ridbanan!

Med tanke på hur isigt och hal bilvägen är nu kändes det INTE som någon bra idé att rida där, med risken att Hamingja skulle bli påkörd av någon sladdande bil... Så när vi stretchat igång genom att flytta undan för skänkeln på volt utanför stallet valde jag skogsvägarna bakom vägbommen ovanför gården. 

Vi började med den högra skogsvägen där Hamingja satsade på töltuppvärmning i racerfart när jag tyckte att jag skulle nudda hennes bakdel med pisken då och då...! Det var riktigt hårt i backen, även längs vägkanterna, så vi töltade bara halva sträckan bort till vändplanen och skrittade resten. (Men då hade vi varit JÄTTEMODIGA och faktiskt töltat förbi en parkerad bil resp en arbetsvagn som någon ställt upp längs vägen sedan vi red där senast.) 

Strax innan vändplanen red jag vägen upp till vänster och fortsatte en bit in på stigen genom skogen där vi passade på att trava på det betydligt mjukare underlaget. Ibland kallar jag den stigen för "kullerbyttestigen" för det var där Hamingja snubblade och nästan gjorde en kullerbytta, så att jag föll av och fick hjärnskakning,  när jag precis hade köpt henne. Då var det skymning, precis som nu, men hon har ju blivit VÄLDIGT mycket säkrare på foten sedan dess så även om stigen är ganska ojämn hade hon inga problem att hålla sig "på benen"!

Innan vi kom till det första sanka partiet vände jag tillbaka hemåt för ytterligare lite lösgörande terrängtrav tillbaka ner till skogsvägen. Där red jag sedan några sekvenser med övergångar från samlad skritt (med pisk mot bakdelen) till dito tölt och försökte verkligen ha mitt mesta fokus på att SITTA PÅ RUMPAN!!! Och med all energi som hemväg i kombination med pisk mot bakdelen innebar så blev resultatet av mina försök en tölt med riktigt härlig känsla!!! 

Red sedan upp en bit längs den vänstra skogsvägen också - där det visade det sig vara mjukare längs vägkanterna. Passade därför på att rida fler intervaller med samling i tölt, både på väg bort mot vändplanen och sedan även på vägen tillbaka. Och den bästa känslan kom förstås när vi åter hade "draghjälp" av att vara på hemväg! Övertalade sedan Hamingja att ännu en gång rida in längs den högra skogsvägen för att hon skulle få skritta av ordentligt på långa tyglar. 

Och hon var verkligen inte särskilt svårövertalad, trots att det var andra gången idag som hon behövde vända bortåt igen när vi nästan var hemma. Det är härligt med en häst som är så positivt inställd till arbete! Sedan fick hon som vanligt stå en stund med BoT på haser och rygg för att främja blodcirkulation och återhämtning för musklerna. Troligtvis blir det vilodag för henne i morgon och nytt ridpass på torsdag då jag antagligen satsar på att bara rida längs den vänstra skogsvägen eftersom det inte var lika hårt underlag där.

Inga kommentarer: