tisdag 13 november 2018

Högerbogen är "nyckeln" - igen...!!!


Efter en vilodag för Hamingja igår, med hot stone-massage för matte, var vi riktigt laddade för ridning idag! Det blev ännu ett Atli-träningspass på ridbanan där ett par viktiga "poletter trillade ner" för mig! När vi efter sedvanlig uppvärmning började jobba med samling i tölt i höger varv så kom den första "billesnixten": när jag plötsligt mindes Atlis ord "kontrollera bogarna med tyglarna" och använde sidförande tygeltag vid hörnpasseringarna. Vips hade jag Hamingja mellan hand och skänkel på ett sätt som gav en ridkänsla i nivå med senaste kursen!!!

"Billesnixt" nr 2 kom när jag efter att ha bytt till vänster varv gjorde samma sak fast tvärt om - d v s vände in för ytterhjälperna vilket åter placerade högerbogen på plats. Med Hamingja tydligt inramad samtidigt som hennes matte dessutom lyckades hyfsat med att vinkla fram bäckenet och "sitta på rumpan" kom Atlikurs-känslan i tölten tillbaka! Inte hela tiden förståss... men flera glimtar!!! I vänster varv ska jag alltså rida många volter i tölten och i höger varv många hörnpasseringar - för att med högertygeln få högerbogen på plats! Jo, jag har fått båda dessa aha-upplevelser tidigare också - men om man inte kan lära sig nytt så är det väl en god idé att återupptäcka sådant man kunnat tidigare..?!!

Hamingja blir ju ganska "speedad" när hon verkligen får ta i ordentligt i tölten, så när jag lät henne sträcka ut halsen blev det en stunds "speedtölt" med nosen i backen på volten innan hon började slappna av och successivt lugna ner tempot. I trav på volten blev det som vanligt ett högre tempo igen så efteråt fick hon skritta lite extra länge längs spåret. Men då blev hon tillslut så avslappnad att jag t o m höjde svårighetsgraden genom att korta upp tyglarna men ändå fortsätta skritta.

När jag rider ut brukar jag efter att ha skrittat på hellånga tyglar åter ta tygelkontakt när jag rider sista biten hem till stallet, för att lära henne att man faktiskt kan korta upp tyglarna utan att det betyder att man ska börja springa. (Klart man KAN, säger Hamingja, men DET ÄR INTE RÄTT!!!!") Så jag kunde konstatera att det var en god idé att träna detta även på ridbanan...!

Inga kommentarer: