lördag 22 maj 2021

"Tänk ägg - även när du rider!!!"

Några av de vackra äggen från våra Chicks och idag visade det sig att man kan ha nytta av ägg även i ridningen!

Jag har tyvärr inte mått bra den senaste tiden och därmed inte orkat rida... så jag får erkänna att jag gruvat mig en hel del för helgens Sylviakurs... Att vädret dessutom först innebar snö i natt och sedan regn hela dagen och fortsatt bara några enstaka plusgrader gjorde ju inte min kropp på bättre humör direkt... Detta väder är ju verkligen inte roligt för hästarna heller, särskilt som de knappt har någon vinterpäls kvar, så när jag tog in Hamingja från hagen frös hon så jag fick låta henne stå med yllefilt över ryggen och äta lite hö för att hon skulle hinna bli lite varmare innan det var dags att rida.

En riktigt stel matte på ryggen underlättade ju inte för Hamingja heller, så Sylvia konstaterade snabbt att vi verkligen behövde på slappna av mer båda två...! Hon tipsade då om en övning hon sett nyligen, att man ska forma ett ägg med händerna när man först gör en förhållning följt av en eftergift. Jag fick också tipset att ta riktigt djupa andetag, också för att bli mer avslappnad, där jag andas in när jag gör förhållningen och andas ut när jag ger eftergiften. Och med TVÅ saker att tänka på hade jag ju inte tid till så mycket annat...! :-O

Efter mycket "ägg och andas" i skritt och fick övergå till tölt i ett riktigt långsamt tempo på böjda spår kors och tvärs - och jag hade förstås MINST lika fullt upp med detta då...! Sylvia tipsade då också om att jag skulle låta ytterhanden ligga mot Hamingjas hals, "När du är i dålig form får du ta stöd av henne!" och långsamt började Hamingja våga slappna av. 

Inför eftermiddagens lektion hade både jag och Hamingja fått goda förutsättningar: hon hade fått stå inne med Back on Track-täcke på så att hon var både torr och varm i musklerna. Och jag hade fått "hänga" i Carola och Johns husvagn med GOLVVÄRME och underbar valp som ville ligga nära och mysa! Och DESSUTOM bjöd Carola på goda ostar och ett gravat reninnanlår som bara smälte i munnen...!!! Ja, ni hör ju själva!!!

Och det var tur att jag fått ladda så bra, för under den andra lektionen fick jag VERKLIGEN jobba i sadeln...! För när första lektionen mest behövde handla om att hitta avslappning hos både mig och Hamingja skulle jag nu börja lägga till mer drivning. "Ni behöver stötta varandra, du och Hamingja! Du får ta stöd av hennes hals för att hålla en stilla hand så att hon vågar slappna av. Och du behöver stötta henne genom att hela tiden hålla om med skänklarna och i varje stund vara tydlig med vad hon ska göra, för så snart hon börjar ta egna initiativ blir hon spänd och passtaktig. 

Så till ägg och andning skulle jag nu alltså lägga till att hålla om henne med stadiga skänklar samtidigt som jag vände "kors och tvärs" med ytterhjälperna. Till att börja med innebar skänklar och vändningar att hon spände sig och blev kort i nacken och då skulle jag "med skänklar som en rävsax" öka drivningen och därmed "bli jobbig att ha i sadeln" för att sedan mjukna igen så snart hon slutade spjärna emot "och vara behaglig att ha i sadeln" men fortfarande hålla om henne med skänklarna. 

Detta fick jag verkligen kämpa med... så flera gånger blev jag tvungen att göra halt en stund för att själv få hämta andan... Men långsamt blev det ändå lite bättre och Hamingja började "jobba genom kroppen" på ett bättre sätt. Tillslut tyckte Sylvia att vi var redo för att aktivera bakdelen lite mer så jag fick sitta tillbaka och göra tydligare förhållningar samtidigt som jag skulle flytta undan för skänkeln några steg, vända för ytterhjälperna och sedan slappna av och rida på lite mer framåt. Göra ny förhållning och flytta för skänkeln, vända för ytterhjälperna, slappna av och rida på framåt, o s v. 

Massor av böjda spår alltså, men Sylvia tipsade om att när jag skulle rida på framåt kunde jag gärna rida längs spåret och nyttja att Hamingja tänker mer framåt där. En intressant sak hände när jag, fortfarande i tölt, skulle öppna jackan lite mer i halsen. "Hamingja slappnade av mycket mer när du bara höll tyglarna i ena handen!" konstaterade Sylvia, något jag fick nyttja genom att fortsätta rida med enhandsfattning längs spåret en stund "och bara vara behaglig i sadeln" men ändå passa så att hon inte blev alldeles för djup i formen.

Efter ytterligare en "Anna måste stanna och flåsa en stund-paus" fick jag sedan skritta längs spåret riktigt, riktigt långsamt i vänstersluta, fortfarande i sluta göra övergång till riktigt, riktigt långsam tölt, belöna med att slappna av (fast fortfarande stödja Hamingja genom att hålla om med skänklarna) för att sedan lägga in nya steg i sluta så snart hon började spänna sig och korta upp nacken. Vi fick även göra samma sak i höger varv (med högersluta) innan jag TILLSLUT fick låta henne varva ner lite i trav på volt. 

När jag suttit av och kom in i stallet var jag så slutkörd att det bara snurrade i huvudet, så jag blev tvungen att sätta mig och vila en lång stund innan jag orkade börja mocka i boxen där Hamingja stått innan lektionen. Under tiden fick hon stå i stallgången och "ånga av" lite innan hon fick gå tillbaka ut i hagen, med regntäcket från Back on Track. För det envisa och KALLA regnet ska fortsätta ända till i morgon... Och för min del får det bli att "koka" kroppen i SPA-badet i kväll som preparering inför morgondagen. Då jag ska "tänka ägg" - igen!

Inga kommentarer: