tisdag 25 maj 2021

Ridkurs i repris!

Hamingja ville ABSOLUT ha nya schabraket idag - och nya sadelgjorden!

I söndags passerade Karin Åberg, Sadlar.se Mariebäck för ett covidsäkrat shoppingevent utomhus (vilken TUR att det inte var på lördag då det regnade hela dagen...!) Det var några som skulle prova ut nya sadlar och som vanligt hade Karin lyckats fylla bilen med mer ridutrustning än vad en "normal" människa skulle rymma i 2-3 bilar för så det fanns mycket roligt för oss andra också! På schabraket ovan stod det ju i princip "ANNA" med versaler så det var ju inget att fundera på...! 

Dessutom hittade jag en sadelgjord som hade väldigt mjuka kanter, vilket förhoppningsvis minskar risken att Hamingja får skav igen. Den ville jag inte inviga igår eftersom det fortfarande var så blött att allt blev jättesmutsigt - men som ni kan se på bilden hade ridbanan redan torkat upp fint till idag! Den riktigt skarpögda kan möjligen ana den tunna halsringen (av tunn klätterlina) som jag även idag fick låna av Sylvia i väntan på att jag hittar en liknande själv. 

När vi skrittade igång försökte jag ta djupa andetag och "tänka ägg" i takt med dem. Det gällde ju att passa på, för jag förstod ju att det skulle bli mycket svårare att komma ihåg både äggen och andningen så snart jag fick fler saker att tänka på samtidigt...! 

Något jag hade med mig från i söndags var Sylvias konstaterande att när jag m h a halsringen lyckades hålla en ganska stilla hand behövde jag nästan bara "visa Hamingja vägen" med kroppen genom små förskjutningar av vikten "hon är så OERHÖRT lyhörd och lyssnar redan på väldigt små signaler!" Och ett annat tips var att så snart Hamingja börjat slappna av i tölt på volt gå ut på spåret och nyttja att hon "tänker mer framåt" där. För på volten har hon en tendens att "dra i handbromsen" och då har vi inte tillräckligt med energi för att få lösgjordhet och lätthet. 

Genom att sedan lägga in "Atlivändningar" med ytterhjälperna i slutet av långsidorna samt någon volt då och då kändes det som att jag ändå kunde aktivera hennes bakdel endel, utan att orsaka onödiga spänningar hos oss båda. Och när hon sedan fick sträcka ut framåt-nedåt i nedvarvningstölt höll hon fortsatt god aktivitet i ryggmusklerna, så jag hoppas att jag gjort ett och annat rätt!

När jag sedan släppte ut Hamingja i hagen igen hade jag kunnat få en riktigt rolig filmsekvens om jag bara varit beredd med mobilen... Som vanligt mötte Litlamin upp sin kompis vid grinden och när Hamingja redan efter några steg in i hagen la sig ner för att rulla följde Litlamin direkt hennes exempel. Sida vid sida rullade de två gånger fram och tillbaka - åt samma håll och EXAKT samtidigt! Och sedan var de lika supersynkade när de klev upp igen och ruskade på sig - som hagversionen av en kadrilj eller hästvärldens svar på konstsimmaren Ester Williams & Co!!! 

Inga kommentarer: