söndag 9 maj 2021

Supersöndag!

 
Som ni ser är det "don efter (häst-)person!!!"

I fredags var det så kallt att jag plockade fram min varmaste Uhip-jacka som jag knappt använt på hela vintern för att det varit FÖR varm... igår kunde jag byta till den lite tunnare vinterjackan och idag räckte en (varm) vår- och höstjacka. Så det går åt ändå rätt håll även om vindarna fortfarande är ishavskalla...!

Det var också många av hästarna, inkl Hamingja, som låg och vilade i solen och jag försökte vara snabb med mobilkameran för att få en bild. Men när Hamingja såg mig hoppade hon upp och kom direkt fram till mig så det hann aldrig bli något bildbevis - men det kunde jag ju inte gärna klaga på! Hon har fortfarande endel vinterpäls kvar och de senaste dagarna har det inte släppt särskilt mycket trots att jag testat båda mina pälsskrapor... Jag drog mig till minnes att en positiv sak när jag hade exemhäst var att så snart man började med exemtäcket på våren så nötte det bort den sista vinterpälsen väldigt snabbt, för det "jobbade" ju dygnet runt! Kanske skulle man köra exemtäcke några dygn bara för att bli av med det sista??!!

Första delen av ridpasset blev sedan en favorit i repris från igår: galoppintervaller varvat med broträning. Idag kom jag dessutom ihåg att rida lite samlad skritt inför galoppintervallerna, vilket redan gav lite bättre bärighet redan i den andra högergaloppen. Skojade dessutom till det med att göra tydliga högerfattningar (från skritt) så Hamingja och jag var båda gångerna helt eniga om vilken galopp det skulle vara. När vi bytte till vänster galopp gjorde jag åter fattningarna från stillastående och där blev sedan bärigheten ännu bättre - hon är ju starkare på den sidan numera. 

Och broträningen gick jättebra idag! Det var bara första gången jag vände tillbaka för att rida tillbaka mot bilvägen som hon började åla sig lite. Men när jag körde Lára-knepet: att säga "SKÄRP DIG!!!" med bestämd röst (jag visste ju att hon inte längre var rädd) så gick hon rakt upp på bron. Vid varje passage gjorde vi dessutom halt mitt på bron en stund och då stod hon också avslappnat!

Efter den senaste omsadlingen blev det sedan töltträning på ridbanan där jag försökte ha fokus på alla de olika delarna jag behöver jobba med när det gäller min position i sadeln, och i början fick jag göra halt och börja om när jag "spårat ur" för mycket för att klara av att justera till "i farten." Ett antal halter behövdes också för att "renovera" halvhalterna medan jag vände runt för ytterhjälperna för både lösgjordhet och "inramning". Och sedan hjälpte högersluta till att öka bärigheten (även i vänster varv). 

När Hamingja som avslutning fick börja sträcka ut framåt-nedåt i nedvarvningstölt var det med Atlikurs-känsla i överlinjens muskler vilket jag hoppas betyder att jag lyckats aktivera hennes bakdel endel även i tölten! Uppvärmningen med galopp underlättar verkligen jättemycket för töltridningen i o m att "motorn" då redan är igång ordentligt!!!

Inga kommentarer: