söndag 27 september 2020

Gipsbandage

När ett proffs lägger gipsbandage

På söndag morgon var jag tillbaka i stallet och möttes av en UPPRÖRD Hamingja som uppenbarligen vandrat runt, runt så mycket att allt spån inte bara var blött och smutsigt utan dessutom formade en stor cirkel... Mat i hönät med riktigt små "rutor" hade uppenbarligen inte räckt till för att hålla henne sysselsatt i tillräckligt hög grad...! 

Jag flyttade henne till spolspiltan för att kunna mocka boxen och där stod hon och skrapade otåligt med framhovarna till dess Majas syster som var på besök i stallet förbarmade sig över den stackars hästen genom att först klia och sedan borsta henne. Så länge Hamingja fick vad hon bedömde som erforderlig uppmärksamhet stod hon lugnt och njöt, men råkade "betjänten" ta en kort paus med borsten satte hon igång att skrapa med hovarna för att få tillbaka hennes uppmärksamhet! Innan jag sedan åkte hemåt för att äta lunch hade jag plockat in kvistar av sälg så att Hamingja skulle ha något att sysselsätta sig med under sin fortsatta "husarrest". Och hon satte genast igång att bearbeta dessa med STOR energi!

Hovslagar-Sandra skulle dyka upp kl 18.30 och jag var tillbaka i god tid innan dess och gav Hamingja en rejäl "omgång" med pälsglans och borste i man och svans för att Sandra skulle få jobba med en så harmonisk häst som möjligt. Hamingja verkade VÄLDIGT nöjd med detta - t o m när jag sprayade pannluggen vilket hon inte brukar gilla i vanliga fall.

När det våtvärmande omslaget var borttaget och Sandra började ta av skon såg det förstås precis så där enkelt ut som jag hade i min målbild innan jag själv började försöka "leka hovslagare" i går... men omslaget verkade - trots att skon suttit kvar - ändå ha gjort sitt till för att mjuka upp hovens sula. Och när pekat ut var hon reagerat med visitertången igår satte Sandra igång med att försöka lokalisera problemet. 

Hon kunde ganska snart konstatera att Hamingja definitivt trampat på något vasst så att hon fått en skada i sulan. Men det skulle visa sig att det varken hade blivit någon blödning eller varbildning. Men för att säkerställa detta behövde hon verka bort så pass mycket av sulan att hon kom ner till läderhuden just vid trampskadan. Hon förklarade att i o m detta och att sulan dessutom var uppmjukad av omslaget, behövde hoven vara gipsad några dagar för att ge sulan tid att stabiliseras igen. 

Färdiggipsad hov - "aningen" snyggare än mitt omslag...!

Hamingja blev inte minsta otålig under hela denna procedur utan verkade så nöjd med att få all denna uppmärksamhet! Hon skulle visserligen behöva tillbringa ytterligare ett dygn till i box för att ge gipset tid att torka ordentligt men sedan skulle hon kunna få flytta ut i en liten sjukhage där hon kunde ha flocken inom synhåll. Och redan på fredag kommer Sandra tillbaka och tar bort gipset för att sedan sko med en skyddande sula.

Inga kommentarer: