onsdag 6 december 2017

Vinterbroddsäsong: hasskydd på!

När nu Hamingja har ett så läckert, Burberry-inspirerat, täcke är det ju ett elände att jag på senare tid lärt mig att täcke på hästen oftare stjälper än hjälper... Men man kan ju alltid låta hästen prova en stund inomhus och passa på att ta en bild!

I veckan har annars VERKLIG omvårdnad stått på schemat - både för matte och hästen. I måndags var jag på nytt besök till smärtkliniken i Piteå och fick förutom en massa sprutor med lokalbedövning (>20) även en andra omgång kortisontabletter som jag nu ska ta varje morgon i fem dagar.

För fast jag själv tycker att jag är så fantastiskt mjuk och avslappnad i mina muskler efter de tidigare behandlingarna så är det uppenbarligen för att jag jämför med hur det var innan behandlingen påbörjades... Hur musklerna EGENTLIGEN ska kännas när det är normalt har jag helt glömt - vilket kanske inte är så konstigt efter som det är så många år sedan jag fick uppleva den känslan. Men desto mer fantastiskt att få dessa möjligheter till påminnelse om hur livet är som "normal människa" - eller i alla fall åt det hållet alltså!!!

Den extra goda nyheten i det hela är ju dessutom att läkaren är övertygad om att jag kan få må ÄNNU bättre framöver! När behandlingarna successivt återställt musklerna så att syresättningen åter kan fungera normalt och de inflammationer som bildats av att musklerna krampat i så många år fått läka ut m h a några kortare kortisonkurer.

För att "boosta" sprutornas avslappnande effekt lite extra har jag dessutom varit på en ny hot stone-massage denna vecka. HÄÄÄRLIGT! Och massage har det även blivit för Hamingja, när Thomas var på återbesök i Mariebäck. Till min stora glädje konstaterade han att den successiva förbättring han sett hos Hamingja fortsätter att hålla i sig! Han började med att konstatera att hon är mjuk och fin i musklerna på hals och bog.

Däremot "knäppte" lederna i hennes framben lite, vilket är ett tecken på irritation där. Något som enligt honom är VÄLDIGT vanligt så här års när behovet av isbroddar innebär en högre belastning för lederna. "Det har alla hästar så här års, men skulle det hålla i sig fram i vår så är det dags att bli bekymrad..."

Hamingjas tidigare problem i korset och strax bakom sadeln finns fortfarande kvar (ff a på vänster sida) men det är alltså i dessa områden han ser den positiva trenden att besvären varit mindre och mindre uttalade för varje gång han undersökt henne den senaste tiden. Han ville därför att jag skulle fortsätta massera området uppe på korsets vänstra sida, samt även ner längs sidan på vänster lår.

Som komplement till massagen ordinerade han också att jag börjar använda hasskydden från BoT regelbundet igen. "Det är jättebra förebyggnade just under broddsäsongen - för att minimera konsekvenserna av den ökade belastning som blir av broddarna!" Och jag kunde inte låta bli att dra parallellen till det klassiska citatet: "Rimfrost: rattmuff på!" Jag får försöka komma ihåg detta till nästa år så att jag då börjar med hasskydden redan när hon skos med isbroddarna första gången på senhösten. 

2 kommentarer:

Emilia sa...

Vart köpte du det där ”burberry” täcket? :)

Anna sa...

Köpte det begagnat, i en annons på Facebook för något år sedan. Men det är inte allt för länge sedan jag såg en ny annons om ett sådant, så det kan vara idé att leta i olika säljgrupper!