lördag 9 december 2017

Nostalgitripp med gamla fotoalbum!

Jag har haft en riktig nostalgitripp idag när jag bläddrat i några gamla fotoalbum! Här är pappas äldsta bror Sigvard ("Sigge") med en av sina hästar Steggmaja efter legendaren Steggbest. 

Sigge hade också en två år äldre helsyster (med samma födelseår som jag - d v s 1968) som hette Steggminda. Här hade jag t o m lyckats locka med storebror Per upp på Steggmindas rygg! Hon kom att få flera avkommor, varav Granstegg är den jag minns tydligast. 

Här spänner Sigge för Steggmaja för att ge hela vår familj en åktur med häst och släde - och bjällerkrans - genom vinterlandskapet! Och jag minns att det var som ett julkort IRL!!! Längst fram i släden mellan mig och Per syns även lillebror Erik och längst bak skymtar mamma. 


Sigvard var verkligen en "hästkarl" ut i fingerspetsarna och jag ärvde uppenbarligen mitt hästintresse från honom - även om det var travhästar som gällde i hans fall!  


Ännu en lycklig stund i barndomen: på Steggmajas rygg!!! Bilden är från den gård där min farmor Elin och farfar Joel bodde, men som när bilden togs tagits över av farbror Sigvard.


Steggmaja var favoriten - som ni kanske märker!!!

Under senare tid hade Sigge bl a Hambostintan (tror det var en annan ägare men det var Sigge som tränade och startade henne i loppen.) "Stintan" är "flickan" på Skelleftemål. En av hennes avkommor, Lill Hambo, var den av hans hästar som jag fastnade allra mest för. Hon var både jättevacker och jättesnäll! (Om jag inte minns helt fel lite lik Hamingja - men jag har tyvärr inte hittat någon bild på henne så jag kanske minns fel...)

Sigges två mest framgångsrika hästar genom tiderna blev två avkommor till just Lill Hambo: först Hambotösen och sedan Hambofuxen. Den senare gick t o m på V75 - vilket Sigge måste ha upplevt som den absoluta kronan på sitt livsverk! När Sigvard senare avled gick Hambofuxen fortfarande i sin hage hemma på hans gård. 

Dock inte samma gård som på bilderna ovan utan längre ut längs Skelleftehamnsvägen i Bergsbyn. Dit flyttade han och hästarna när kommunen exproprierade gården i Hedensbyn för att utöka det industriområde som numera breder ut sig där Hedensbyn tidigare låg. Det kom dock att dröja många år innan marken där farmor och farfars gård legat togs i bruk - för strax efter att kommunen köpt upp den fick den tilltänkta industrin ekonomiska problem och avbröt sina expansionsplaner. Men nu har detta område verkligen hamnat i fokus i o m att Northvolt nyligen beslutade att bygga sin ENORMA batterifabrik alldeles bredvid.

Större delen av ängarna ovanför gården hade omvandlats till industriområde redan när bilderna ovan togs. Men på sidan mot Skelleftehamn hade Sigvard länge kvar några lägdor (=åkrar) där han tog del av sitt hö. Och jag vet att det vid flera tillfällen var bildreportage om detta i lokaltidningen Norra Västerbotten - eftersom Sigge höll på traditionen och använde häst istället för traktor i slåttern! 

Inga kommentarer: