lördag 30 december 2017

Det gäller att driva tillräckligt!


En nöjd Hamingja efter dagens träningspass!

Ett riktigt trevligt träningspass fick vi till idag - Hami och jag! Vi red längs bilvägen bort mot Avan och - som vanligt - blev det en hel del tölt. Till att börja med förståss uppvärmningstölt med låång hals och då tänkte jag - än en gång - på något Atli sagt. Under de år jag tränat för honom har han brukat säga: "Jag kommer ALLTID att vilja att hästen ska länga halsen mer! Det är jättebra med den längd ni har på halsen nu, jämfört med tidigare, men jag kommer ALLTID att be om mer!" Fast det var innan Hamingja...! Med henne fick han häpet erkänna: "Hon länger verkligen halsen maximalt - att länga halsen mer än så är faktiskt fysiskt omöjligt...!!!" 

Men det innebär ju verkligen inte att vi tränat färdigt... För som Atli också sagt, att få hästen att länga halsen riktigt ordentligt är bara första steget. Sedan gäller det att också successivt aktivera bakdelen allt mer för att tillslut kunna rida hästen med låååång hals OCH riktigt aktiva bakben. Och detta hade jag alltså som min målbild idag när jag redan under uppvärmningstölten använde några steg öppna då och då för att "hämta tillbaka bakbenen". Vilket innebar att jag här och där fick uppleva riktigt trevliga sekvenser när det kändes tydligt att hon verkligen arbetade med en aktiv överlinje, "bakifrån och fram"!

Jag provade även att göra samma sak fast i ett lite högre tempo och det är VERKLIGEN något vi behöver träna massor på, för jag tycker det är så SVÅRT att öka tempot i tölten utan att samtidigt "tappa bakdelen"... Och när jag försöker "hämta tillbaka bakbenen" igen är det så lätt att jag samtidigt bromsar upp henne för mycket så att vi tappar det högre tempot... 

Under hemvägen blev det fyra galoppintervaller uppför den första, lite längre backen upp till platsen där jägarna brukar sitta och fika. Första och sista intervallen var vänster galopp, där det är jobbigare för henne att behålla bärigheten. Och jag tycker det är svårt att driva tillräckligt mycket samtidigt som jag ska krama tillräckligt mjukt med fingrarna för att hon ska slappna av i nacken och komma in med bakbenen igen... Men i den fjärde och sista intervallen lyckades jag faktiskt hitta balansen i min hjälpgivning tillräckligt för att t o m TVÅ gånger hitta tillbaka till bärighet och runda språng när hon mot slutet av backen börjat spänna sig och bli hög i nacken! 

Efter detta blev det en låååång skrittpaus hemåt innan vi återgick till att träna tölt. För att höja graden av samling gjorde jag övergångarna till tölt från en högersluta och använde sedan ytterligare några steg i sluta här och där för att "hämta bakbenen" igen. Tack vare galoppintervallerna uppför backen, med skritt tillbaka ner där emellan, blev det faktiskt en timmes träningspass idag trots att vi "bara" red bort till korsningen mot Avan. 

Inga kommentarer: