lördag 2 september 2017

"Rid så det ryker!!!"

"Rid så det ryker!!!" brukar vi uppmana varandra i tävlingssammanhang - och uppenbarligen var det vad jag gjorde idag!!!

Har varit så trött tidigare i veckan att det bara blivit en riddag... Igår "vek jag in hovarna" kl 21 (vilket jag i o f s gör för det mesta). Men när jag denna natt fick sova djupt hela natten så vaknade jag redan vid 06 i morse av att jag pigg! Vädret var dessutom helt fantastiskt! Visserligen bara 5 grader utomhus när jag steg upp, men en strålande höstsol som gjorde att det snabbt blev allt varmare.

Efter frukost och lite "höns-häng" åkte jag till stallet. Och idag hade jag sådan tur att stoflocken befann sig uppe vid ridbanan, så jag behövde inte gå ner i slyskogen och leta häst som jag fått göra tidigare i veckan. Bestämde mig för att rida genom skogen till Torrbergsvägen - älgjakten börjar ju på måndag så det gäller ju att passa på att rida i skogen nu medan man törs!

Inledde med uppvärmningstölt längs vägen bakom vägbommen och sedan trav på stigen genom skogen. Bitvis är det sankmark, men jag hade trott att det skulle vara mer blött än det faktiskt var och Hamingja traskade rakt igenom dessa området TROTS att hon blev blöt om "fötterna"!

När vi kom fram till Torrbergsvägen var den sig inte riktigt lik... de hade rensat och grävt upp dikena så Hamingja behövde förståss hålla lite extra koll... Vi red bort till långa galoppbacken och tog en vänstergalopp hela vägen upp. Hamingja flåsade REJÄLT efter detta så hon fick stå stilla en stund och "blåsa ur" innan vi började skritta ner igen.

Jag har fått lära mig att man vid intervallträning i galopp ska vänta till dess andningen är helt normal igen innan man rider nästa intervall. Och när vi var tillbaka längst ner i backen andades hon fortfarande lite mer ansträngt än normalt. Jag lät henne ändå fatta höger galopp, för att sedan redan efter några språng sakta av till skritt igen. Styrketräningsmässigt är det ju det första galoppsprånget som är mest effektivt och för liksidighetens skull kändes det bra att även göra en "högerfattning" även om det konditionsmässigt uppenbarligen räckte med en vända uppför hela backen.

När vi red tillbaka längs Torrbergsvägen passade jag på att rida några intervaller i samlad tölt och Hamingja var riktigt, riktigt fin!!! Jag upplever verkligen att hon blivit starkare och bär upp sig bättre efter att vi tränat på detta i sommar! Och hennes matte har blivit lite bättre på att  rida så att vi bibehåller samlingen i tölten en lite längre stund än tidigare!

Efter detta fick min duktiga häst skritta på långa tyglar hela vägen tillbaka genom skogen. Lite mer samlad tölt blev det när vi kom ut på skogsvägen igen, innan hon fick sträcka ut sig och varva ner i tölt med långa tyglar. Som vanligt till mycket belåtna frustningar! Sedan satt jag av och gick sista biten hem. Hon var rejält svettig, så det fick bli dusch i spolspiltan där hon sedan fick stå kvar en stund medan värmen ångade från henne. "Rid så det ryker!!!" brukar vi säga till varandra i tävlingssammanhang - och det hade jag ju bokstavligen gjort idag!


Inga kommentarer: