torsdag 31 augusti 2017

Härlig ridning i sommarvärme!

EN ÄLG???!!!! (Nej, det var bara Malin...!)

Hela 19 grader idag och dessutom fullkomligt vindstilla - det kändes m a o betydligt varmare än många dagar denna sommar...!!! Lite dålig timig bara för hästarna som redan satt ganska mycket vinterpäls...

Matte har försökt vara duktig och lyssna på kroppen - så Hamingja har haft tre vilodagar i rad. Så dagens ridpass uppskattade vi nog extra mycket både hon och jag! Jag valde, precis som senast, att rida längs bilvägen bort mot Avan. Under de inledande sekvenserna när jag flyttade henne undan för innerskänkeln kändes hon ovanligt stapplig när hon skulle gå undan för vänsterskänkeln... Jag hann bli aningen bekymrad - kunde hon ha fått tillbaka något av de tidigare besvären uppe i korset? 

Men efter en stunds uppvärmningstölt med låååång hals samt en galopp uppför första backen var det stappliga borta - SKÖNT!!! Fortsatte rida tölt, men nu i en lite högre form - eller lite mindre låg kanske man ska säga?! Uppför backen vid nya kalhygget blev det en ny galopp - och sedan fortsatte vi i galopp efter stigen upp över hygget. Och nu märktes det verkligen att Hamingja hade lite väl "varma kläder" för den rådande temperaturen för hon började flåsa REJÄLT.

Uppe på höjden tog vi av på stigen till vänster och skrittade hela vägen ner och då hann hon sluta flåsa. Och när vi sedan travade den sista biten tillbaka ut till bilvägen igen var det REJÄLT drag under galoscherna och märktes inte minsta antydan till trötthet hos lilla fröken. Ännu mer drag under galoscherna blev det sedan när jag bad om galopp uppför första backen på hemvägen! 

Resten av hemvägen varvade vi sekvenser av samlad tölt i lågt tempo med skrittpauser. Och jag blir fortfarande lika "hög" av att jag under denna sommar faktiskt lärt mig rida i tölten så att jag bibehåller och återskapar samlingen som jag tidigare bara kunde "hämta" från skritt!!! Det är så galet roligt att träna på detta och min häst är bara så FANTASTISK!!!

När vi var nästan hemma igen blev det ny "älgvarning" - och även denna gång visade det sig vara Malin men nu i sadeln på Ella. De var också på väg hem till stallet så Hamingja kunde lämna över allt ansvar för världsfreden till Ella och placerade sig själv bakom henne - med nosen i backen och öronen hängande avslappnat ut åt sidorna. I flocken har Hamingja inte mycket till övers för Ella... men som skydd mot monster dög hon minsann!!!

Tillbaka i stallet fick min svettiga häst en dusch - SKÖNT tyckte hon, trots att det bara var kallvatten (varmvattenberedaren har gått sönder). Jag insåg att det aldrig blivit av att jag schamponerat henne denna sommar. Vi har ju inte varit iväg på tävling så det har aldrig blivit prioriterat. Men om jag skulle åka iväg till Bodentravet och rida på ovalen någon söndag, bara för att det är kul, så kunde jag ju samtidigt passa på att schamponera henne i någon av deras fina spolspiltor! 

Inga kommentarer: