lördag 20 juni 2015

Optimal ridtur!!!

Så här nöjd såg Hamingja ut efter dagens ridtur - och det var precis lika nöjd som jag kände mig!

Igår förmiddag skulle Hamingja och jag ha fått sällskap ut av Elisabeth och Démantur. Men efter en jobbig natt med lite sömn fick jag tyvärr lämna "wo". Som tur var fick vi ny chans idag! Vi bestämde oss för att göra "adventsrundan" till en "midsommarrunda" - och det visade sig vara en satsning som gick hem!

Med Démantur och Elisabeth i täten gav vi oss av och det visade sig vara HELT klockrent att ha dem som "förryttare"! Hamingja har nämligen en tendens att gravt överskatta sin egen förmåga när det gäller att ta sig fram i terräng i andra gångarter än skritt... Får hon bara chansen håller hon ett betydligt högre tempo än vad hon egentligen klarar av, men MASSOR av snubblingar (och ibland t o m en kullerbytta) som följd.

Försöker jag bromsa henne blir hon bara ännu mer mer obalanserad... men med Démanturs rumpa som naturlig stoppkloss var hon ju tvungen att anpassa sig till hans lugna, balanserade tempo - och då gick det ju SÅ mycket bättre för oss!

Det var verkligen en höjdarupplevelse med årstidens skira grönska! Och den efterlängtade sommarvärmen hade ännu inte hunnit göra skogen full av insekter så det var bara att njuta för fullt! När vi töltat längs Torrbergsvägen och passerat stigen tillbaka mot stallet visade Elisabeth och Démantur oss en jättetrevlig avstickare in i skogen igen - med en låååååång lite slingrande backe som gjort för galopp!

Démantur och Elisabeths mjuka kontrollerade tempoväxlingar under hela ridturen hade haft en mycket god inverkan på Hamingja - som ju haft så lätt att bli rädd för andra hästar så snart de ändrat tempo. Och inte ens galoppfattningen behövde framkalla vare sig flyktreflexer eller skoavtrampning - utan vi rullade bara mjukt över i galopp efter dem vi också!

Backen var som sagt lååååång - så Hamingja flåsade REJÄLT innan vi var längst upp! Och jag bestämde direkt att jag ska börja rida dit för att konditionsträna henne! Vägen till vår "gamla" galoppbacke blev ju tyvärr så sönderkörd av skogsmaskiner här om året att det är lite besvärligt att ta sig dit även om själva backen sedan är bra. Då är ju vägen fram till denna "nya" backe BETYDLIGT bättre - även om Hamingja behöver blöta ner hovarna lite på vägen fram till Torrbergsvägen.

Hemvägen blev sedan lika fri från flyktreflexer - och bakom Démanturs trygga rumpa hade Hamingja t o m ro att trava vissa sträckor! Annars brukar det mest bli tölt för hennes del när vi har sällskap. Och förutom att hon både fick massor av muskel- och balansträning i terrängen samt ett rejält konditionspass fick hon alltså göra detta tillsammans med ett annat ekipage och ändå på ett mycket avslappnat och harmoniskt sätt! Och matte hade trevligt sällskap - tala om OPTIMAL ridtur!!!

Efter påpekanden från mellanöstern-falangen bland mina bloggläsare att även Hamingja borde få synas ute i bloggmarginalen, som ytterligare ett bevis för min devis "lycka kan köpas för pengar" så får jag väl ge dem (=Eva) rätt! Hamingja som t o m betyder "lycka"!!! Så nu har även hon fått sin bild på min lilla "wall of fame"! Av någon anledning envisas hennes bild med att bli betydligt större än de andras - hur jag än försöker justera... men det kanske är rimlig kompensation för att hon fått vänta ett halvår på att få synas där?!

Och för att glädja Eva ytterligare kommer här också en bild på Lára! The Queen har ju sedan tidigare ett tigerrandigt fleecetäcke - och nu har hon även fått ett insektstäcke i samma stil! Redan på Reykurs tid (1997) efterlyste jag zebrarandiga täcken, eftersom zebrornas mönster har som uppgift just att förvilla insekterna. Och NU har marknaden hörsammat min önskan! 

Inga kommentarer: