onsdag 17 juni 2015

Ny tappsko för "porslinshästen"...


Gräsklippning är ett hårt jobb... men någon måste ju göra det och Hamingja offrar sig! 

Hästarna är i slutfasen av betestillvänjningen nu - i morgon kväll släpps de på bete! Och när jag kom till Mariebäck i eftermiddag höll Sylvia på att förbereda för hästarnas andra "omgång" på gräs idag - vi skulle släppa ut dem sedan jag ridit. 

Jag hade planerat för ett kort men intensivt träningspass för Hamingja. Eftersom fokus skulle vara på trav och galopp skulle nog ingen av oss orka allt för länge...! Precis som här om dagen valde jag att använda båda skogsvägarna bakom vägbommen - men med ett helt annat upplägg. 

Värmde upp med tölt på lång tygel och mkt böjning i högersidan, bort till den högra vändplanen. Efter lite fyrkanter i tölt för att få högerbogen på plats övergick vi till trav på volt. För att sedan, när hon slappnat av och vilade i steget, trava tillbaka längs vägen igen. Det var verkligen suveränt att kunna börja travträningen på volt denna inbjöd ju inte till "Solvallatempo" på samma sätt som ridning rakt fram kan göra för denna dam. Och har man redan hittat ett avslappnat tempo i traven så är det ju mycket lättare att bibehålla detta än att bromsa hästen ner i avslappning!

Fortsatte trava in på den vänstra vägen för att sedan fatta vänster galopp. Och eftersom vi nu hade en kontrollerad trav som utgångspunkt kunde jag vara mycket mer precis i min galoppfattning och Hami stressade aldrig upp sig utan rullade mjukt över i galopp.  UTAN att trampa av sig någon sko! Hon fick galoppera hela vägen upp till nästa vändplan och eftersom hon inte tokgalopperade brydde jag mig inte om att försöka påverka tempot utan fokuserade bara på att hålla henne mjuk i sidorna. 

Efter skrittpaus på vändplanen och ny trav på volt fick hon trava första biten hemåt innan vi gjorde en ny galoppfattning. Det gick visserligen lite fortare nu när det var hemväg - men hon försökte aldrig bita tag i bettet och dra iväg och alla skorna satt fortfarande kvar!

Som avslutning fick hon åter svänga in på den högra skogsvägen  - för att varva ner i trav innan vi skrittade tillbaka hem. På så sätt kom vi alltså att rida förbi vägen hem TVÅ gånger under detta träningspass - och detta helt utan protester från lilla fröken. För det mesta är hon väldigt positiv till arbete - så på det sättet påminner hon om Lára! Och möjligheten att jobba på volt på båda vändplanerna gör att jag definitivt kommer att använda dagens träningsupplägg igen - och successivt galoppera fler gånger fram och tillbaka. 

När Hamingja och Lára ätit kraftfoder var det dags att släppa ut hästarna i sina respektive "tillvänjningsfållor". Dagen till ära hade Sylvia utökat stoflockens fålla så att den gick ända bort förbi kyrkan och sedan ner längs vägen. Tjejerna blev OERHÖRT lyckliga över detta - och ägnade sig faktiskt först åt att springa innan de hade tid att börja äta. När Sylvia gick efter dem kunde hon konstatera "Någon har visst trampat av sig en sko..." och det var förståss Hamingja...! 

Den här gången kunde man inte ens skylla på att hon inte riktigt har balansen med ryttare på ryggen... men det var i alla fall inte samma som förra gången utan den andra framskon, så det var inte samma hov som behövde bli utsatt. Min lilla porslinshäst... Lára har bara haft tappsko EN gång på de år jag ägt henne, men så har hon alltid FULL koll på var hon sätter sina "fötter"! Och det kan man ju inte säga om lilla Hamingja direkt... när vi nu räknar till den tredje tappskon på bara några månader... Som tur är ska hovslagaren ändå till Mariebäck i morgon och om han inte har tid att slå fast skon lovade Sylvia att fixa det. Till skillnad mot senast är ju skon återfunnen dessutom! 

Inga kommentarer: