tisdag 2 juni 2015

Invigning av nytt bett!

Idag fick Hamingja inviga nya bettet (och nosgrimman) jag köpte i söndags!

När Sylvia såg att jag tränsat med detta bett sa hon: "Äsch, jag hade tänkt att du skulle kunna sälja det... eftersom du aldrig använder det!" ;-) Uppenbarligen ångrade hon att hon inte också köpt ett sådant! Men nog tycker jag man bör få mer än ett dygn på sig att hinna testa nya prylar?! Jag hade ju faktiskt redan ridit i söndags när jag köpte det! Det verkade i alla fall ligga väldigt bra i munnen på Hami så Sylvia får ställa in sig på att köpa ett eget!

Efter ännu en regnig morgon och förmiddag hade vädret klarnat upp, men det blåste fortfarande riktigt hårda vindar... Dock är faktiskt just vind något som inte verkar störa lilla Hamingja särskilt mycket. Trots att hon är så lättskrämd är hon nog faktiskt den häst jag träffat som bryr sig minst om att det blåser!

Idag red vi mot Alviksträsk igen, nu när de öppnat vägen förbi korsningen vid sjön igen efter översvämningen. Töltträning stod på schemat och precis som i söndags red jag henne högerställd i stor utsträckning för att hålla högerbogen på plats. Ett litet pet med pisken på vänster bak fick åter damen att "snedtända" rejält och kasta sig iväg - annars har hon ju faktiskt hanterat det mycket bättre den sista tiden... Men efter detta behövde jag bara "kittla" henne lite med min vänstra häl när jag ville flytta undan bakdelen åt höger för att vänster bak skulle aktiveras bättre! 

När jag lyckas "komma åt" henne ordentligt, så att hon verkligen måste ta i med vänster bak blir hon ARG - kör upp huvudet och vräker sig framåt. Jag har jobbat ett bra tag nu med att få bort detta beteende... men uppenbarligen har hon hela tiden upplevt att hon vunnit något på det eftersom hon fortsätter. Men nu upptäckte jag att om jag svarar på denna oönskade reaktion genom att böja henne ännu mer i högersidan så blev resultatet istället att hon kom in mellan hand och skänkel och bar upp sig riktigt trevligt i tölten!

När vi lyckats få till ett par kortare sekvenser av detta var det dags att belöna genom att sakta av och vända hemåt. Efter en längre skrittpaus fortsatte jag på samma sätt - med lite varierande framgång. Men när vi lyckats hitta en riktigt bra sekvens igen fick hon sträcka ut och varva ner. 

De hårda vindarna bekom henne alltså inte särskilt. Men det gjorde däremot de två mördaränder som låg och lurpassade på oss vid den redan nog så spännande passagen över bäcken... Det är ju så oerhört mycket vatten i bäcken nu och alla ljud från vattnet gör att det är lika jättespännande för Hamingja att passera där varje dag... Hennes uppmärksamhet och blixtsnabba reaktioner också det som räddade livet på oss idag -  när mördaränderna gick till attack...!!! :-O  Eller, de flög ju iväg längs bäcken, men hade inte Hami agerat så rådigt hade de ju självklart gått till anfall! :-O  Hm... 

Även Lára och Malin fick njuta av det soliga vädret i kväll - det var nämligen "favorit i repris" från i söndags för dem. Jag ser ju alltid fram emot att få en rapport efter att någon ridit min Lára - och extra mycket denna gång eftersom Malin skulle testa om det går att rida den mysiga "adventsrundan" bort till Stormyrvägen eller om det ännu är för blött. Vore ju roligt om det går för efter vintern är man rätt less på bilvägen...!!!

Inga kommentarer: