måndag 1 juli 2013

The Queen of Mariebäck får pedikyr!


Hur vet man att en katt är genuint intresserad av ridning? När inte ens regn hindrar den från att vara med på ridbanan! I Mariebäck har vi t o m TVÅ katter med sådant brinnande intresse, vilket ni kan se på bilden ovan. Men det är förståss ingen slump att Bambam och Freddan valt att jobba just som stallkatter...! Unge Melker höll sig dock inne i regnet, men han är ju fortfarande så "ny i gamet" så han kanske växer till sig?!

I vanliga fall brukar Lára få vila dagen efter en kurs, men idag blev det inte så. Vi skulle nämligen få besök av hovslagaren. Vår vanlige "hovis" är tyvärr sjukskriven f n, men jag hade haft turen att få anlita en nyutbildad tjej som heter Sara. Eftersom det dels var första gången hon skulle sko Lára och jag dessutom hört att hon tar längre tid på sig med en skoning än vår vanlige gör, var jag liiite orolig för hur Lára skulle sköta sig... Tålamod är ju verkligen inte damens starka sida - särskilt inte i stallet... (Hon har ju faktiskt en flock där ute som hon ansvarar för och inte kan lämna vind för våg hur länge som helst!!!)

För att ge Sara bästa möjliga förutsättningar tog jag därför ett träningspass på ridbanan med Lára innan, med förhoppningen att hon skulle vara tillräckligt trött för att uppskatta att ta det lugnt inne i stallet en stund. Alltså blev det repetition av övningarna från helgens kurs - och på slutet lyckades jag framkalla riktigt trevlig tölt! Satte då upp samma mål som Atli gjort: att jag skulle försöka bibehålla den tölten i två varv runt ridbanan. Lyckades visserligen inte med det... men sedan vi tappat lite av känslan lyckades jag hitta tillbaka till den igen - så det var jag ändå nöjd med!


Min strategi visade sig sedan fungera bra - Lára skötte sig fint under skoningen! När framhovarna var färdiga och det var dags för första bakhoven började hon visserligen protestera... men det visade sig efter en stund att hon helt enkelt var kissnödig - och när hon väl fått lätta på trycket gick det sedan bra igen. I slutfasen av den fjärde och sista hoven blev det lite stök igen, men när jag hämtade ett fång hö och lät henne äta gick det ändå bra för Sara att slutföra sitt jobb. När jag sedan lät Lára gå in i en box kissade hon en gång till... Båda gångerna hon blev stökig hade det alltså helt logiska förklaringar - kan ju verkligen inte vara så kul att någon lyfter upp ett ben mot ens mage när man är kissnödig...!!!


Inga kommentarer: