torsdag 4 juli 2013

Láras dubbla lojaliteter...


The Queen of Mariebäck slits mellan sitt eget nöje och ansvaret för flocken...


Jag har tidigare nämnt hur Láras extrema arbetsvillighet bl a brukar visa sig genom att hon är så ivrig att komma in från hagen - och detta beteende förstärks om hon dessutom drabbats av en eller flera vilodagar. (Det har t o m hänt ibland att hon kommit springande mot grinden när hon hört mig!)

Men  de dagar stoflocken går borta i sommarbeteshagen när jag dyker upp blir hon lite kluven... (Normalt går de i vinterhagen uppe vid stallet dagtid och borta på betet nattetid, men ibland får de beta även på dagen och ibland dyker jag upp i Mariebäck innan Sylvia hunnit hämta upp dem till stallet.) Det verkar vara flockledaransvaret som då "ställer till det" för Lára: hon vill inte gärna lämna flocken "vind för våg" borta på betet... medan det matglada gänget självklart hellre stannar kvar och äter gräs än följer med Lára upp till stallet...

Idag var en sådan dag och det var med stor tvekan Lára följde mig bort från betet. Fast när vi började närma oss stallet vände hennes inställning tvärt, från fokus på ansvar till fokus på nöjen, och hon höll nästan på att springa ifrån mig för att hinna så snabbt upp till grinden som möjligt!

Efter två vilodagar fortsatte vi att repetera ridningen från helgens kurs på ridbanan och jag kunde konstatera att hon fortfarande kändes riktigt trevlig efter kursen!!! (Förhoppningsvis tänkte hon något liknande om mig också...!) Jag försökte fokusera på att succesivt "dansa fortare", med snabbare signaler och snabbare eftergifter, främst m h a vikthjälperna.

När det gäller den samlade skritten och projektet att omvandla denna vår "all over the place-övning" till "not at all over the place"lyder jag Atlis råd att satsa på tidig belöning. D v s sänka kraven tillfälligt och belöna även om det sticker ut lite bog eller bakdel här och där, men hon i alla fall har större delen av kroppen på spåret och inte t ex i 90 graders vinkel. (Eller står på bakbenen...)

Normalt gäller förståss Atlis mantra: "Det är kvaliteten på den samlade skritten som avgör kvaliteten på tölten!" Men han konstaterade i helgen att Lára tar förhållningarna så pass bra i tölten att jag kan "få de sista bitarna på plats" där istället för att "peta" för mycket i samlade skritten. Och därmed har jag alltså möjlighet att belöna redan för "halvhyfsad" samlad skritt så länge som hon har lång hals och är lätt i handen.

Och jag kan konstatera att jag är helt enig med min häst: Det är ROLIGT med ridning!!! Men nu blir det ändå några vilodagar - för Johan och jag ska åka ut i skärgården till Uddskär/Brändöskär för att tillbringa sista helgen på min semester med Finland som närmsta granne österut!

Inga kommentarer: