lördag 13 juli 2013

Några wow-galoppsprång!


Bildbevis från Vindurtävlingen: jag lyckades lugna ner Lára tillräckligt för att hon skulle skritta en liten del av skrittvisningen i alla fall... (Med tanke på rubriken borde jag kanske haft en galoppbild istället..?!)

När jag red Lára i kväll inledde vi på ridbanan, med i tur och ordning skritt, trav resp tölt på volt och längs spåret till dess vi hade fått "alla bogar och bakdelar" på plats. Gjorde ett par galoppfattningar också (höger) och kunde sedan konstatera att vår uppvärmning verkligen gjort skäl för namnet - bokstavligen. Lára var nämligen redan svettig - men så var det riktigt varm och fuktig "innan åskvädret-luft".

Hon fick en skrittpaus medan vi förflyttade oss från ridbanan bort till skogsvägen bakom vägbommen. Där blev det mer högergalopp och ytterligare voltarbete i skritt borta på vändplanen. När vi vände hemåt gjorde jag en galoppfattning (vänster) ur skritt i riktigt trevlig form och resultatet blev några av de trevligaste galoppsprång jag upplevt på henne! Med stadig form kom hon verkligen upp i härligt rundade språng! Det märktes att hon tog i ordentligt för att lyfta sig upp - för oj, så hon flåsade i värmen...! (I vanliga fall är det ju mer framåt än uppåt som gäller i galoppen för denna dam.)

Hade förståss gärna fortsatt njuta av denna härliga galopp hur länge som helst! Men lyckades ändå uppbåda tillräcklig viljestyrka för att ganska snart be henne sträcka ut i trav en stund innan vi skrittade tillbaka hem. Men denna upplevelse gav verkligen mersmak! Det ska definitivt bli en hel del galoppträning framöver! (När det gäller högergaloppen har vi en längre väg att gå... där behöver jag nog träna mycket galoppfattningar på ridbanan först, innan vi kan "få med oss" formen från skritten över i galoppen på detta sätt.)

Innan ridturen hade jag schamponerat Láras svans, man och pannlugg med ett schampo som ska lindra klåda. Eftersom man ska låta det verka ca 30 minuter sköljde jag inte ur det igen förrän efter vi hade ridit. Då fick hon en välförtjänt dusch samtidigt - för hon var verkligen rejält svettig. Som vanligt kunde jag konstatera att jag knappt hittade några insektsbett på henne - bara ett par stycken på insidan av resp bakben. Men eftersom hon trots allt kliar i man och svans blev det en rejäl dusch med "myggspray" också.

I morgon blir det ny vilodag för Lára. Johan och jag ska nämligen åka på dagskryssning till nationalparken på Haparanda Sandskär. Har länge velat åka dit, men det är bara en kryssning/sommar och tidigare år har den alltid kolliderat med något annat för oss... Men nu ska det alltså bli av!

Om det sedan blir ridning för mig igen på måndag återstår att se... Eva kommer nämligen hem till Sverige nu, för att fira Ramadan här skulle man kunna säga. Och eftersom måndagar har brukat vara hennes riddag finns det möjligen risk att hon passar på att "tjuvrida" medan jag är på jobbet... I så fall lär Lára inte bli besviken i alla fall - för Eva brukar rida lååååånga ridturer!

Inga kommentarer: