söndag 12 augusti 2012

Sylvialektion - "schwettes nalta!!!"


"Mjuk och fin, lång hals....  men alldeles för lite bakben!" var Sylvias snabba "diagnos" när jag för första gången på alldeles för länge red lektion för henne idag. Att lektionen skulle bli en svettig historia i värmen hade jag räknat ut redan tidigare, när den dagliga "brottningsmatchen" med Lára för att få kolla henne i munnen gjorde mig svettig - och då var vi ändå inne i det svala stallet...

Fick skritta på volt, utåtställd med stadig kontakt på tyglarna, driva henne fram emot bettet samtidigt som jag med sätet bromsade upp rörelsen framåt och vände henne inåt med ytterhjälperna. Viktigt var att framdelen skulle leda rörelsen, så när Lára försökte fuska genom att skicka in bakdelen fick jag försiktigt motverka med innerskänkeln.

Initialt blev Lára förståss jättearg - hon tyckte inte alls att det fanns någon anledning att jobba mer med bakbenen. Men tillslut började det gå lite bättre. Det gällde att snabbt ge STOR eftergift som belöning så snart hon började acceptera att trampa under sig bättre och därmed länga halsen - fast lika snabbt fortsätta vända in igen, för att inte tappa bakbenen igen.

När det fungerade i skritt åt båda hållen fick vi fortsätta med samma sak i tölt. Svårt, svårt, svårt...svettigt, svettigt, svettigt!!! Men tillslut kom några sekvenser där jag verkligen fick känna hur hon tog i bakifrån och kom upp med ryggen!!! Nu vet jag alltså vad vi behöver träna på framöver! Men Sylvia rådde mig att inte provocera Lára i onödan så här precis innan tävlingen utan fortsätta med detta först efter nästa helg.

Sedan påpekade Sylvia också att jag åter börjat tappa det fina skänkelläge som jag lyckats jobba mig till det senaste året... När hon sa det märkte jag det ju själv... och när hon korrigerade skänkeln till rätt läge kände jag hur det stramade massor f f a i höftböjaren. Insåg då att jag i sommar helt kommit av mig med att stretcha så där noga efter varje ridpass, som jag brukat göra tidigare... Klantigt av mig! Nu blir det åter att fokusera på detta och förhoppningsvis hitta tillbaka igen!


Inga kommentarer: