lördag 9 januari 2010

Köldreflektioner




Efter de senaste dagarnas extrema kyla (nej, -30 är faktiskt inte normalt vid Norrbottenskusten!) hade väderprognoserna lovat mildare väder idag. Under förmiddagen skulle temperaturerna stiga upp till -15 var det sagt. Men tyvärr verkar det dröja ytterligare ett dygn... temperaturen här i Gammelstad är fortfarande -22 och då blir det för kallt för min värkande kropp att rida... särskilt som det alltid brukar var minst ett par grader kallare i Mariebäck än här.






Under de senaste dagarna har vi verkligen fått uppleva charmen med att bo i ett gammalt Q-märkt hus - ett dåligt isolerat, nej förlåt jag menar ju välventilerat sådant!!! Allra kallast är det i vår lilla farstu. Har sett på gamla bilder att den från början var en öppen förstukvist, men någon gång under senare tid har den byggts in. Då utan att man lagt något större krut på isoleringen uppenbarligen... Innanför den lilla farstun har vi bara en smal passage och sedan kommer man direkt in i vardagsrummet. M a o vill man helst ha ytterkläder och skor ute i farstun.






Redan första vintern blev vi dock varse hur dåligt isolerat det var... när en termometer på golvet visade på minusgrader! Sommaren efter grävde sig Johan in under förstukvisten och isolerade golvet från utsidan och det har hjälpt endel i alla fall. Men vi är fortfarande lika glada över att den gamla ytterdörren finns kvar så att vi kan stänga till ordentligt mellan farstun och själva huset! Eftersom vi inte gärna vill förvara skor och ytterkläder i vardagsrummet har vi löst det så att någon timme innan man ska iväg tar vi in skor och jacka och hänger på ett element.






I fredags morse fick vi ytterligare ett bevis på hur KALLT det var ute och därmed också i vår farstu... för snön som följt med in på torsdag kväll låg fortfarande osmält kvar inne på dörrmattan! :-O Men, som min kollega Kerstin sa när jag berättade för henne: "Då har ni ju alltid välvädrade ytterkläder!" Och jag kontrade med att om kylskåpet skulle haverera så vore det inget problem - vi kunde bara bära ut kylvarorna i farstun! Fast kanske inte ställa dem direkt på golvet... för då kunde de ju faktiskt frysa!




I går kväll ville inte vår diskmaskin starta... och det visade sig att även detta berodde på kylan! Det hade helt enkelt frusit i avsloppsslangen! Vi har en helt hörn täckt av köksskåp i vårt kök, så där finns inte plats för något element, vilket skulle ha behövts eftersom båda de aktuella väggarna är ytterväggar. Johan har "tilläggsisolerat" inne i skåpen med frigolit mot ytterväggen. Men det blåser ändå kallt när man öppnar köksskåpen. Och nu hade alltså diskmaskinens avlopp frusit igen... Men det vet ju varenda hästtjej att hårtorken är din bästa vän i sådana situationer. För hur skulle man annars ha kunnat tina upp alla frusna vattenkoppar och vattenledningar i stallet under åren?! Och jag kan avslöja att detta universalverktyg funkar lika bra för diskmaskiner!






I torsdags såg jag föresten en radannons i "Kuriren" där någon sålde en fårskinnspäls. Tala om att personen som satt in annonsen hade tidernas timing - lyckas välja den kallaste dagen på hur länge som helst!!! Jag antar att det blev budgivning på den där pälsen i kylan!




Edit: De fina bilderna har förståss Johan fotat!

Inga kommentarer: