lördag 9 mars 2019

SLÄPP HÖGERTYGELN, "STUPID"!!!

 
Snön fortsätter att falla - och driva - så när Hamingja och jag körde "favorit i repris" och även idag red upp till vänster bakom vägbommen syntes inte mycket av våra spår från gårdagen och nu nådde  snön nästan upp till hennes knän! Vi jobbade med sidförande för att korsa bakbenen när vi red ut från gården och hon kändes mjuk och smidig i bakdelen. Skönt att hon inte överansträngt sig under gårdagens djupsnögalopp!

Idag hade jag en djärv plan: att jag skulle göra BRA galoppfattningar - ÄVEN i höger galopp. Började dock med vänster galopp för att hitta rätt känsla och där gjorde vi en klockren fattning från stillastående, vilken sedan följdes av härliga, runda språng när Hamingja tog i för att komma upp ur snön! När vi saktat av igen och jag skulle försöka göra samma sak i höger galopp lyckades jag dock först vid andra försöket... Framme vid vändplanen red vi åter in längs skogsmaskinspåret och idag följde vi det ytterligare lite längre in i skogen innan vi vände tillbaka hemåt. 

Under tiden som Hamingja ägnade sig åt "styrketräningsskritt" försökte jag analysera mina galoppfattningar för att försöka räkna ut vad som var problemet...  Och då kom jag faktiskt något på spåret: när vi gör våra fina vänsterfattningar tittar jag åt höger. Men när jag ska fatta höger galopp tittar jag OCKSÅ åt höger... dessutom tittar jag NER på höger bogen istället för att hålla blicken lyft... 

Jag brukar ju tjata om betydelsen av att lyfta blicken - det som låter så enkelt i teorin men är så SVÅRT i praktiken - för att tona ner synintrycken så att man istället kan känna hur hästen rör sig. Tillbaka vid vändplanen gjorde jag därför ett nytt försök att fatta höger galopp från stillastående OCH med blicken lyft medan jag tittade åt VÄNSTER. Och nu fattade Hamingja direkt höger galopp - trots att jag faktiskt även nu gav väldigt motstridiga signaler till min tappra häst...! 

Med blicken lyft kände jag nämligen inte bara hur Hamingja rörde sig utan upptäckte också hur jag själv bromsade lite på högertygeln precis i galoppfattningen...! Och ÄNDÅ tog Hamingja högergaloppen - verkligen en prestation från hennes sida! Jag gjorde sedan två försök till att fatta höger galopp och lyckades hålla blicken lyft och titta åt vänster. Men båda gångerna kommer jag på mig själv med att ta i högertygeln så det var verkligen inte min förtjänst att Hamingja även dessa gånger tog rätt galopp...! Oj, vad hon ska tycka att matte ger konstiga signaler....! :-O

När vi skrittade den sista biten tillbaka hem konstaterade jag att det i fortsättningen blir att hålla fast i manen med högerhanden när jag gör högerfattningarna, så att jag förhoppningsvis inte KAN dra den mot mig...!!! Tänk vad det är SVÅRT att lära sig rida...!!!

Inga kommentarer: