tisdag 19 mars 2019

ÄNNU mera snö...!!!

Hamingja goes off road!!!

Det har varit strålande sol idag - och varmt! Alldeles FÖR varmt tyckte Hamingja som började flåsa bara av att komma in i stallet och bli sadlad! :-O Till helgen är det dags för årets första kurshelg med träning för Atli! Det kändes SÅ avlägset efter sista kurshelgen i höstas - men nu är vi redan där!!! Och eftersom det då blir många pass på ridbanan tyckte jag Hamingja skulle få göra något HELT annat idag så vi red upp längs skogsvägen bakom vägbommen. 

Tidigare har vi ju haft flera riktigt bra galoppträningspass där när snödjupet varit på någon dm eller två - vilket inneburit extra höjd i galoppsprången. Men den senaste tiden - då snön verkligen har VRÄKT ner i flera omgångar - har denna lilla skogsväg helt otippat seglat upp som en av Luleå kommuns allra mest välplogade...! 

ONÖDIGT välplogad tyckte jag nästan idag när våra galoppförsök inte blev särskilt lyckade... för det hade verkligen inte skadat med någon dm snö som hjälpt till att förbättra kvaliteten på galoppen. Fast huvudanledningen till att den inte blev bra var dock främst att min lilla fröken såg spöken överallt och redan efter ett par galoppsprång förvandlades till stel giraff med huvudet rakt upp och tappade både rygg och bakdel. För att sedan även tappa galoppen helt och övergå till något hysteriskt och passliknande... 

Ska man försöka se det från den ljusa sidan så gjorde vi i alla fall fyra bra galoppfattningar - när matte klarade av att hålla i manen med högerhanden och titta åt vänster i högerfattningarna så att jag inte förstörde för Hamingja. Men i övrigt kan vi väl låtsas som att de där galoppförsöken aldrig ägt rum...?!

Hamingja behövde uppenbarligen distraheras ordentligt för att fokusera på annat är spöken och monster - så jag bestämde mig för att låta henne pulsa i djupsnön längs skogsmaskinspåret igen. Efter gårdagens kraftiga snöfall gick snön åter igen upp över hennes knän - och den här gången var det ju dessutom blöt snö som kommit så den var riktigt tung. Men Hamingja lät sig inte nedslås av detta utan ångade genom plogvallen och tog sig an snöpulsandet i raskt tempo och med spetsade öron. Och min plan funkade faktiskt - för plötsligt fanns inte ett endaste monster eller spöke i sikte!

I det här tunga underlaget red vi dock bara en bit in i skogen innan jag bestämde att det var dags att vända. Hamingja var fortfarande lika energisk så jag fick vara den förståndiga av oss och göra halt ett par gånger för att hon skulle få "hämta andan" lite. Vid ett sådant tillfälle upptäckte jag också att några muskler darrade av mjölksyra så jag fick övertala henne att ta en extra lång paus innan vi avverkade sista biten tillbaka ner till vändplanen. 

Där fick det sedan bli en ännu längre "stå stilla och kisa mot solen-paus" innan vi red hemåt i nedvarvningstölt på belåtet frustande häst. Nu är det lite oklart hur det blir med ridning resten av veckan... Det är ju dags för Atlikurs och det var meningen att han skulle dyka upp i Mariebäck redan på torsdag denna gång, varför jag avtalat att han först skulle träna Hamingja torsdag och fredag och sedan skulle jag rida lektioner för honom lördag och söndag. När vi hade kurs för Atli i oktober tränade han först Hamingja fredag och lördag, eftersom Johan och jag kom hem från vår resa till Peru först på lördagen. 

När jag sedan red mina två lektioner på söndagen var det VÄLDIGT tydligt hur bra det varit för Hamingja med denna ordentliga "nära Atli-upplevelse"!!! Fast samtidigt kändes det i minsta laget för mig att bara rida en dag - jag behöver mer tid än så på mig för att förstå vad jag ska göra...! "TÄNK så bra det vore om kurserna var fyra dagar, så att Atli kunde träna henne två dagar och jag sedan ändå rida två dagar!!!" drömde jag då - och nu såg det ju faktiskt ut som att denna dröm skulle gå i uppfyllelse!  

Men nu visar det sig tyvärr att Atli behövt boka om flygresan från Island så det blir "bara" en tredagarskurs även denna gång. Det kan sannerligen klassas som ett i-landsproblem att inte vara nöjd med att få tre dagars träning för en av världens absolut skickligaste instruktörer... men det är väl som man säger: "mycket vill ha mer...!!!" I o m detta är min plan en kompromiss: att Atli tränar Hamingja på fredag och jag rider lektioner lördag och söndag. Jag brukar alltid låta Hamingja vila dagen innan en kurs, men eftersom det inte är kurs förrän på fredag skulle jag alltså kunna rida även i morgon...! Vi får se vad kroppen säger om den saken i morgon. 

Inga kommentarer: