fredag 8 mars 2019

Älgkontakt av andra graden!

Ganska snöigt idag...!!!

SMHI hade en klass 1-varning för stora snömängder idag, när jag åkte till stallet hade det kommit nästan 2 dm och snöade fortfarande ymnigt. Hamingja och jag nyttjade underlaget till att träna galopp längs den vänstra skogsvägen bakom vägbommen. Och sammanfattningsvis kan man säga att matte gjorde fyra bra galoppfattningar - m a o gjorde Hamingja detsamma! 

Dock gjorde matte även en slarvig fattning... så jag får ta på mig hela skulden för att det då blev fel galopp... Hamingja har haft svårare för vänster galopp men den senaste tiden har dessa fattningar varit klockrena medan vi haft lite svårare med höger galopp... Det är nog så att jag fokuserat så mycket på vänster galopp att jag blivit ringrostig och tappat lite av motoriken/tekniken i högerfattningen...  I vänster galopp skjuter jag bara fram höften, men när jag ska fatta höger galopp har jag lätt att falla framåt och "tappa sätet".... Bara att träna vidare m a o!!!

När vi galopperat upp till vändplanen red jag in längs skogsmaskinens spår i skogen. Jag red där första gången för inte så länge sedan, när det var plusgrader och spåret höll ändå för att trava på. Sedan dess har vi dessutom haft en rejäl köldknäpp igen så jag kunde ju vara säker på att underlaget skulle bära minst lika bra idag. Men trav kändes ändå som överkurs idag i o m att det snöade och blåste så att snön drev och dolde det mesta av alla ojämnheter som jag visste fanns där under... 

Alltså satsade vi helt på skritt idag, men tack vare all nysnö fick Hamingja hela tiden lyfta ordentligt på "fötterna" så det blev riktig "muskelbyggarskritt"! Vi följde också spåret längre in i skogen den här gången och hann se att det delade på sig flera gånger vilket innebär att vi har ännu mer att upptäcka framöver! 

Plötsligt fick jag syn på några älgar bland träden inte så långt ifrån oss och förvånades över att Hamingja - som verkligen är FRUKTANSVÄRT rädd för älgar - inte sett dem och uppenbarligen inte heller kände lukten av dem heller. Det senare var nog tack vare att vinden låg på från oss mot älgarna. De verkade däremot få vittring på oss och när jag dessutom började ropa var de snabba att försvinna längre in i skogen bort från oss. Allt medan Hamingja förblev lyckligt ovetande om hur nära det varit att hon skulle behöva stå öga mot öga med RIKTIGA monster...!!!

När vi sedan skrittat tillbaka till vändplanen "rev vi av" några av galoppfattningarna jag nämnde tidigare och precis som tidigare hade vi hjälp av underlaget vilket gjorde att galoppsprången fick lite extra höjd! Snöandet och vinden hade dessutom nästan helt sopat igen våra spår från tidigare - så Hamingja behövde fortfarande ta i lika mycket för att komma upp ur snön. 

Tillbaka i stallet upptäckte jag något som stack ut från fästet till ena stigbygeln... det visade sig vara en avbruten kvist... Tänk att den råkat sticka in och fastna precis där... :-O och vilken TUR att den inte skadat Hamingja!!! Som vanligt fick hon stå med Back on Track (ryggvärmare och hasskydd) en stund. Under tiden gick jag ut och förberedde hö till i morgon bitti (Sylvia hade redan fixat till kvällen.) 

Hamingja hade även fått sin lilla giva med betfor som jag främst ger för att hon ska äta sina mineraler och vitaminer. Hon är faktiskt inte särskilt förtjust i betfor som den är, så jag brukar blanda i ett par nävar havre och en näve lucern för att göra det mer smakligt men ändå är det inte alltid som hon äter upp det hon fått i krubban... men idag var aptiten uppenbarligen god så när jag kom in i stallet igen kunde jag nöjt konstatera att krubban var MYCKET noggrannt renslickad!

Inga kommentarer: