fredag 29 mars 2019

En riktig "blåsning"...!!!

Idag är det välvädrat i Luleåtrakten!

Enligt väderappen har det blåst 10 m/s idag (och jag tror det var betydligt mer i byarna dessutom...) Därmed blev det riktigt bra social träning för Hamingja med allt som fladdrade, smattrade och smällde i vinden...! Jag har varit ledig från jobbet idag - för att ladda batterierna, vilket jag förståss ville göra tillsammans med min häst!

Jag red längs skogsvägen bakom vägbommen upp till vändplanen med förhoppningen att skogen skulle ge oss lite lä i alla fall... När vi inledde med skänkelvikning längs vägkanterna kändes Hamingja inte riktigt lika mjuk och smidig som senast, så jag funderade först på om hon kunde vara lite stel efter töltträningen i förrgår, men konstaterade sedan att det lika gärna kunde vara den hårda vinden som gjorde henne lite spänd. 

Vår uppvärmningstölt var "dopad" med extra energi av vinden och takten kändes bra, men Hamingja ville skjuta ut högerbogen så jag fick parera genom att upprepade gånger "ta med" henne till vänster med tyglarna. När vi kommit en bit på väg insåg jag att viktbootsen låg kvar i sadelkammaren, men så är jag ju väldigt ovan att använda dem numera...! Uppe på vändplanen blev det mer voltarbete i skritt då matte dessutom chockade de stackars hästen med att peta till något av bakbenen med pisken ibland - med sådan opålitlig matte är det verkligen TUR att Hamingja har starka nerver...!

När vi vände tillbaka hemåt red vi övergångar från halt, rygga via samlad skritt till arbetstempo tölt och jag fick verkligen jobba för att inte hela tiden "fastna" i högertygeln samt falla framåt... Vi vände sedan tillbaka upp mot vändplanen en andra gång och jag red ganska korta intervaller arbetstempo för att få många tillfällen att börja om från en lodrät sits och med en fjädrande högerhand. När vi var på hemväg en andra gång lyckades jag tillslut få till en lite bättre känsla i arbetstempot och lät då Hamingja skritta resterande sträcka tillbaka hem. 

Tillbaka i stallet fick Hamingja som vanligt stå en stund med Back on Track för musklernas återhämtning. KANSKE har jag också kommit på vad det är som gör att hon vissa gånger tömmer krubban men annars ofta lämnar en hel del av maten...! Jag testade nämligen att blanda ihop hennes betfor och lucern riktigt, riktigt noga och i alla fall denna gång blev resultatet en renslickad krubba. Det blir intressant att se om det knepet kommer att fungera även i fortsättningen!

Inga kommentarer: