lördag 30 mars 2019

Härliga Hamingja!!!

Hamingja-hög nu igen!!!

Även idag har det blåst REJÄLT - så fortsatt nyttig träning för Hamingja med allt som fladdrade och smällde i vinden! Efter några dagar med ridning längs skogsvägen bakom vägbommen testade jag idag att rida på bilvägen igen. Tvekade först, för med bilen uppfattas den som omväxlande moddig och lerig, så jag var rädd att Hamingja skulle få problem med att bakhovarnas broddar fastnade i underlaget... men oron visade sig obefogad för det hände bara en enda gång! För säkerhets skull hade jag dessutom valt att rida till vänster bort till Avan, eftersom det är tätare skog längs den delen så solen skuggas och snö och is tinar därför inte bort lika fort som längs sträckan åt andra hållet. 

En stor del av sträckan bort till Avan använde vi till uppvärmningstölt. Men vi hann också med att träna galoppfattningar, med fokus på höger galopp. Jag försöker numera vara noga med att ta fast i manen med höger hand innan jag tittar till vänster och skjuter fram höger höft, och idag gav det fina fattningar alla gånger utom en. Det är förstås MYCKET lättare för Hamingja att förstå vad jag vill när jag inte lämnar dubbla budskap som jag uppenbarligen gjort när jag bromsat på högertygeln precis när hon ska ta höger galopp...!!!

Inför hemvägen satt jag av och flyttade bak sadeln för att vara redo för arbetstempo tölt. Sedan kursen har det ju funkat riktigt bra att rida ett ökat tempo i tölten, medan jag i arbetstempot haft mycket större problem med att jag faller framåt med överlivet och blir stum i högerhanden. Och det var på samma sätt nu, ända till dess jag kom på en viktig skillnad: att jag tagit ett lätt stöd med händerna mot manken i det ökade tempot. 

Under dagens sista sekvens med (försök till) arbetstempo höll jag händerna mot manken - och det gick då betydligt bättre att bibehålla en fjädrande högerhand. Och när jag inte gav Hamingja en stum tygel att "hänga" i kunde hon inte heller på samma sätt dra mig framåt och därmed kunde jag i betydligt större utsträckning bibehålla ett drivande säte! En aha-upplevelse som gjorde mig alldeles "hög"!!! Nu ser jag verkligen fram emot morgondagen för att testa mer av detta!!!

Inga kommentarer: