fredag 29 april 2022

Fridayfun!!!

Red Hamingja på ridbanan ikväll innan jag skulle kvällsfodra. Började med att flytta från marken, som Atli visade mig senast och gjorde sedan samma sak uppsuttet i båda varven i skritt innan jag började göra töltövergångar på volten och längs spåret.

Även idag fick jag njuta av några sekvenser i samlad skritt där hon verkligen kom upp med bogarna och var HELT lätt i handen!!! Jag ska komma ihåg att göra MÅNGA sådana sekvenser när jag rider - för att både bygga bra muskler och för att själv få in koordinationen i hjälperna så att jag lättare kan göra detsamma i tölt. Viktigt också att komma ihåg att belöna med avslappning/passivitet så att det blir riktigt behagligt för henne att göra rätt!!! 

Viktiga kom ihåg i höger varv: TYDLIGT stöd på yttertygeln och flytta undan för innerskänkeln för att skapa resp återskapa bärigheten i skritt resp tölt! Om hon inte riktigt kommer upp med bogarna behövs MER stöd på yttertygeln samtidigt som jag flyttar för innerskänkeln!!! 

I vänster varv är det vänstersluta som ger den inramning som behövs för att hon ska bära upp sig bakifrån och bli helt lätt fram. Först låååångsam skritt med hög bärighet och belöna med avslappning/passivitet! Därefter övergångar till korta sekvenser i tölt, belöna med avslappning/passivitet och sedan sakta av igen innan vi hinner tappa bärigheten.  

Successivt kom jag fram till att för att återställa bärigheten i tölt är det vänstersluta som gör jobbet i vänster varv. I höger varv istället TYDLIGT stöd på yttertygeln (bromsa upp framdelen) och flytta undan för innerskänkeln med ganska mycket tvärning så att jag ramar in ordentligt. Och - förstås - avslappning/passivitet som belöning!

När det sedan var dags för kvällsfodring fick jag hjälp av bussiga Lisa som ridit Vidalin. När det visade sig ha frusit i vattenslangen ute erbjöd hon sig att köra ut med de tunga vattendunkarna och fylla på vattenbaljorna hos de hästar som går i hagar där det inte finns vattenkoppar. Skröppelkroppen av SÅ tacksam för detta!!! Nu blir det ledig helg för Hamingja. Min mamma fyller nämligen 80 år i morgon (Valborgsmässoafton) vilket familjen ska fira i Schtaan (Skellefteå) på nybyggda Wood Hotel - en av världens högsta träbyggnader och granne med lika nya Sara kulturhus (uppkallat efter författaren Sara Lidman). 

Inga kommentarer: