lördag 2 april 2022

Ingebjörn-behandling

Idag var equiterapeuten Ingebjörn tillbaka i Mariebäck för att kolla ett antal hästar. När det var Hamingjas tur och han som vanligt började med att fråga hur hon känns i ridningen berättade jag att jag själv varit/är i så dålig form, därför inte ridit så mycket sedan hans senaste besök och inte alls de senaste två veckorna. Då såg han lite bister ur och sa olycksbådande: "Det brukar inte vara så bra att de inte rids..." Men direkt han börjat palpera musklerna över korset som i många år var hennes "problemområde" sa han: "Hon börjar vara riktigt jämn och stabil i bakdelen!" 

Detta bekräftades ytterligare när han lyfte hennes vänstra bakben, något hon tidigare tyckte var så obehagligt men nu inte längre har problem med. "Hon är fortfarande lite ojämnt musklad vid manken, mer muskler på höger sida. Ingen stor sak, men det behöver vi fortsätta jobba med för att hålla henne så jämn som möjligt."

Sedan fick jag springa med henne ute på gården för att han skulle se henne i trav. Senast sa han att hon aldrig tidigare rört sig så bra som då, så ribban satt ju högt... men nu sa han att det t o m var ÄNNU bättre idag! Så varken den ofrivilliga vilan eller de enstaka tillfällena med järnspetts-matte på ryggen hade förstört något som tur var! PUH! Efter detta fick hon stå med akupunkturnålar (se bild) för att musklerna skulle slappna av inför själva behandlingen. 

Vid behandlingen gjorde han sedan något jag inte sett tidigare. Vi gick ut på gården och jag fick ställa mig framför Hamingja medan han lyfte upp hennes ena framben. Sedan skulle jag be henne ta ett steg framåt vilket fick henne att göra ett litet hopp framåt med det framben som hon stod på. Så gjorde vi två gånger på resp framben. Efteråt förklarade han att det var ett sätt att komma åt låsningar som kunde sitta "gömda" innanför skulderbladen. (Hm... med STOR reservation för att jag nu inte minns precis vad han sa...!) 

Som avslutning passade jag på att fråga om Hamingjas sadeltvång och han sa att det brukar bero på att hästen är spänd i musklerna som går ner mellan frambenen, så att det blir obehagligt när man drar åt sadelgjorden. Jag fick tipset att efter ridning stretcha genom att lyfta resp framben uppåt och hålla där i 30 sekunder, två gånger per ben, så försvinner förhoppningsvis hennes obehag från sadelgjorden med tiden. 

Han sa också att eftersom det inte behövts några större justeringar av hennes rörelseapparat idag så var det fritt fram att rida redan i morgon. Men jag utgår ifrån att mattes (bristande) dagsform innebär vila för Hamingja även i morgon. (Igår kväll hade jag faktiskt förhoppningar om ridning innan behandlingen idag, men skröppelkroppen ville ju annat... så nu försöker jag att inte göra mig några sådana förhoppningar - för att inte behöva bli så besviken när det inte går.) Och FINASTE hästen mår ju uppenbarligen inte dåligt av att "bara" gå ute i flocken!

Inga kommentarer: