lördag 23 april 2022

Atlikurs: "Hon ska trampa sig bort från handen!!!"

 
Jag har ALDRIG tidigare sett Hamingja sova så djupt som hon gjorde när jag kom till Mariebäck idag."Fröken Radarvarning" brukar studsa upp så snart jag närmar mig, men nu fick jag komma nära för att fota och t o m prata med henne en lång stund innan hon ens öppnade ögonen!!!

Igår var det Atli som tränade Hamingja och för att spara på mina krafter har jag sedan valt att rida en privatlektion idag och imorgon, istället för två lektioner per dag tillsammans med ett annat ekipage. Och så här långt känns det HELT rätt!

Atli inledde dagens lektion med att visa hur han tränat henne igår. Först från marken där han placerade sig vid bogen, höll hennes hals lite böjd mot sig och m h a pisken flyttade undan bakdelen och fick henne att korsa över med inner bak till dess hon slappnade av och längde halsen - då fick hon vila från signalerna. "Hon blir jättetrevlig i takten så snart hon slappnar av!!!" konstaterade Atli nöjt. Och det var riktigt njutbart att se på!!!

Efter att han gjort detta i båda varven satt han upp och gjorde samma sak igen i skritt och tipsade om att då vrida sig i sidan så att man tittade mot inner bak och låta händerna följa med i vridningen så får man kontroll på ytterbogen "på köpet"! Även här fick hon vila från signalerna när hon korsade med innerback och längde halsen. "Om hon sedan börjar spänna upp sig igen och/eller får bråttom ska du genast flytta undan för skänkeln igen till dess hon slappnar av, tar ner tempot och länger halsen igen."

Från det läget fick hon sedan smyga över till riktigt långsam tölt, först på volt och sedan längs spåret, medan han vid behov vände in på volt igen och flyttade undan bakdelen till dess hon slappnade av och längde halsen igen. 

Sedan var det min tur att sitta upp och göra på samma sätt. Jag fick börja på volt i vänster varv, först i skritt och sedan tölt. "Glöm inte att ta med dig tyglarna när du vrider på kroppen och tittar mot inner bak!" När det fungerade bra fick vi smyga ut på spåret men vid behov gå in på volt igen för att ta ner tempot och/eller få henne att slappna av och länga halsen igen. Det gick riktigt bra! Och var en så trevlig känsla känsla i tölten - och så tydligt att hon inte bara "släppte ner huvudet" utan verkligen aktiverade sin överlinje!!! "Det vi ber henne om är att trampa sig bort från handen!!!" sa Atli.

När jag sedan bytte till höger varv uppmanade han mig att vara ÄNNU mer noga med att ta med mig tyglarna i vridningen av överkroppen "För här vill hon VÄLDIGT gärna skjuta ut ytterbogen!!!" Dessutom fick hon mycket mer bråttom och ville helst rusa iväg i tölt så jag fick verkligen nyttja volten och flytta undan bakdelen, först bara för att bibehålla skritten. Och sedan smyga iväg i mycket korta sekvenser tölt "till dess hon ställt in sig på att det bara är de korta sekvenserna du kräver av henne. Hon behöver lära sig att vänta in dig och dina signaler - lösgjordhet är när häst och ryttare rör sig i samma tempo, det tempo som DU bestämmer!!!"

Ute på spåret - i höger varv - fick jag sedan rådet att ställa henne ut mot staket om hon fick bråttom för att sedan belöna genom att slappna av och låta henne räta upp sig igen. Det var verkligen effektivt och Hamingja började frusta så belåtet! "JÄTTETREVLIG takt nu!!!" ropade Atli. Och känslan var så härlig när hon så tydligt arbetade med överlinjen och inte bara "släppte ner huvudet"! 

Som avrundning tipsade han om att jag ska börja ridpassen med att arbeta henne vid hand på det sätt han visade och att då jobba henne på en riktigt liten volt och därmed med MYCKET böjning - så kommer det vara så mycket lättare på en lite större volt när jag suttit upp igen. Så FANTASTISKT roligt det här var!!! Och i dagsläget HELT perfekt för mig att få fokusera på bara en lektion - för ju tröttare jag blir desto mer spänd blir jag i kroppen och då blir det ju successivt bara sämre. Nu orkar jag t o m längta till morgondagens lektion!!! 

Inga kommentarer: