söndag 25 november 2018

Hästlycka!

Så här glad blir man av att få rida BÄSTA hästen för en av världens skickligaste instruktörer!

Ännu en dag med strålande sol - och DESSUTOM Atlikurs!!! Hamingja har ju verkligen fått jobba i helgen med hon kändes fortfarande riktigt fräsch när jag värmde upp inför vår första lektion. Efter sedvanlig uppvärmning fick jag "grunda" med att låta henne rulla på i tölt längs spåret i båda varven innan det var dags att träna samling från marken.

Precis som igår blev min superambitiösa häst lite uppjagad så snart hon förstod vad som var på gång så jag fick börja med att lugna ner henne. När vi sedan började i stillastående sparkade Hamingja ilsket varje gång Atli lät pisken nudda något av hennes bakben. "Hon blir ARG - men det är också en reaktion och det är reaktion vi vill ha!" kommenterade han. När vi övergick till skritt fick jag som tidigare fokusera på att göra förhållningar för att hålla nere tempot, hålla Hamingja avslappnad i nacken och hennes bogarna på plats, medan Atli gick bredvid och påverkade bakbensstegen genom att peta till med en pisk, ömsom på vänster resp höger bakben. 

Efter tre sådana sekvenser, med pauser då hon tog chansen att verkligen sträcka ut framåt nedåt och slappna av, visade Atli hur jag ska fortsätta träna detta på egen hand framöver. Han höll då båda tyglarna i samma hand, direkt under hakan på Hamingja och hanterade pisken med den andra handen. (Annars har jag hållit innertygeln i ena handen och yttertygel + pisk i den andra.) Som vanligt sadlade jag om innan jag satt upp igen - f f a för att det är en sådan tydlig signal till min ambitiösa och rejält taggade häst att hon kan slappna av helt en stund. 

När jag sedan fick övergå till att rida samlad skritt fortsatte Atli att använda pisken på samma sätt för att Hamingja även fortsatt skulle lyfta extra mycket på sina bakben. Och det kändes verkligen skillnad hur bogarna kom upp mer både i den samlade skritten och även när vi gjort övergång till tölt. Efter tre sådana sekvenser med skrittpaus emellan fick jag rida in på volt och låta min duktiga häst sträcka ut framåt nedåt och sedan, när tölten blivit riktigt lugn, även varva ner i trav i båda varven. 

Efteråt gjorde jag på samma sätt som igår - när jag lät Hamingja ha BoT-täcke och hasskydd på när hon gick tillbaka ut i hagen - med förhoppning om att maximera återhämtningen i hennes muskler. Och det verkade fungera lika bra idag, för när jag några timmar senare började värma upp för helgens femte och sista lektion kändes hon fortfarande hur mjuk och fräsch som helst!

Den avslutande lektionen blev i stort sett en repris av förmiddagens men med extra fokus på övergångarna till tölt. Atli påminde om att jag ska sitta kvar i lodrät sits och låta höfterna "skjuta iväg" henne i tölt så att jag redan från start "rider upp henne framför mig". Ö h t behöver jag fortsätta att jobba med min sits under de kommande vintermånaderna. Atli förklarade också att när jag arbetar henne för hand och petar på hennes bakben så är det viktigt att jag hela tiden växlar fram och tillbaka mellan dem: höger-vänster-höger-vänster. Så att hon lär sig att när hon lyft på det ena ska hon alltid lyfta på det andra. Och så ska jag "tänka rygga" när jag rider samlad tölt. Vi har verkligen MASSOR att träna på fram till mitten på mars då vi får träna för Atli nästa gång. Tur att det är så ROLIGT att träna!!! 

Inga kommentarer: