onsdag 28 november 2018

Frostrumpa!

Hamingjas rimfrostiga rumpa - ett tydligt bevis på den FANTASTISKA isoleringsförmågan hos en islandshästpäls!!! Hamingja har fått två vilodagar efter helgens intensiva träning för Atli. Och med dagens temperatur på -13 grader var underlaget förståss hårdfruset - jag vill ha snö NU!!! Men i väntan på det fluffiga vita "täcket" fick det bli träning vid hand.

Lilla fröken tycker INTE om när man drar åt sadelgjorden, så från henne kom inga protester när jag avstod sadel och satsade enbart på träns samt en lite längre pisk. På plats på ridbanan testade jag sedan att hålla båda tyglarna i en hand, under hakan på henne och peta lätt på omväxlande höger och vänster bakben med pisken. Först gjorde jag detta i stillastående och då kom det väldigt tydliga reaktioner!

Testade även några sekvenser med samlad skritt och även då fick jag önskad reaktion: att hon lyfte lite extra på bakbenen. När rörelsen närmade sig piaff även i bakbenen bar hon upp sig riktigt trevligt! Jag var också noga med att följa Atlis instruktion om att hela tiden växla mellan vilket bakben jag "petade" på - för att hon ska lära sig att när hon lyft på det ena ska hon alltid lyfta på det andra också.

Jag vet sedan tidigare att denna typ av träning är VÄLDIGT effektiv! När jag under en av våra rehabperioder bara fick träna samling från marken, inte uppsuttet, och ett par gånger i veckan brukade göra detta längs ena långsidan på ridbanan, tre gånger i resp varv kändes det ju inte som någon särskilt hård träning direkt... Men när jag sedan åter fick börja be om samling uppsuttet märktes det tydligt hur mycket starkare Hamingja blivit i sina muskler av träningen!

Så när vi nu lyft träningen till att aktivera bakbenen ytterligare en nivå jag hoppas på motsvarande effekt! Och i väntan på snön känns det ju bra att faktiskt kunna träna på ett bra sätt UTAN att riskera överansträngning av muskler p g a det hårda underlaget!

Hamingjas nya schabrak - i färgen"Spring olive"!
(Mobilkameran lurades dock lite av lystern i tyget - färgen är lite mörkare i verkligheten.)

Det var inte bara Atli som förgyllde tillvaron för oss i Mariebäck förra helgen utan även Karin Åberg (Sadlar.se). Karin måste ha ett svårslaget rekord i antal mil i bil - hemifrån Härnösand kör hon regelbundet både upp till Kiruna och ner till södra Sverige för att prova ut sadlar! Och hon har DEFINITIVT rekord i hur mycket man kan packa i en vanlig personbil (dock kombi). Förutom sadlarna har hon MASSOR av annan utrustning för häst och ryttare - det är ingen "botten" när hon börjar packa ut ur bilen och packa ut och packa ut och packa ut och packa ut...!!! 

Det känns alltid som rena julafton att få klämma och känna på Karins alla fina prylar!!! Och inte helt lätt att behärska sig... Trots att jag sedan länge har ABSOLUT köpstopp när det gäller träns kan ni ju gissa vad som var det första jag började sukta efter...! Men hur många FINA träns det än fanns att välja på så var det faktiskt i slutänden svårt att motivera för mig själv att jag verkligen behövde ett till... när sanningen är den att jag faktiskt istället borde sälja några av dem jag redan har som knappt är använda ö h t...! 

Jag gick sedan igenom motsvarande process när det gällde snygga pannband respektive fina grimmor...! För att tillslut landa i insikten att det jag verkligen inte kunde leva utan var (ytterligare) ett av Equestrian Stockholms supersnygga schabrak! Ett grönt var vad som behövde komplettera de champagnefärgade resp marinblå som Hamingja har sedan tidigare. Nu hade jag inte varit förutseende nog att be Karin ta med ett sådant så jag fick beställa på hennes hemsida för att få ett i rätt färg. Och  trots Black Friday/ Black Week haussen som verkligen måste sätta paketleveranserna på prov så anlände schabraket redan igår tisdag! 

Egentligen borde jag ha köpstopp även på schabrak och vojlockar - för jag har MÅNGA och flera som jag aldrig ens har använt... Men när jag LOVADE mig själv att se till att sälja ytterligare ett antal av dem jag redan har "på lager" så hittade jag en öppning! Det finns väl INGEN som det är så lätt att lura som en själv?!! 

Inga kommentarer: