lördag 25 februari 2017

Massagedags!

Nybehandlad Hamingja njuter i hagen och Litlamin är nöjd med att ha fått tillbaka "sin häst"!

Ja, tittar man noga ser man även Ella fram bakom Litlamins rumpa! Men för Litlamins del så räknas inte hon - om hon inte har Hamingja eller Hremsa hos sig är hon ALLDELES ÖVERGIVEN...!!! 

Vi har verkligen haft en UNDERBAR vårvinterdag idag - med värmande solsken som fått snön att gnistra, takdropp och t o m vindstilla! Som jag påpekat tidigare: februari måste vara årets mest underskattade månad i o m att det är månaden då ljuset återvänder. Då det plötsligt är ljust när man stiger upp på morgonen och ännu ljust när man kommer hem från jobbet! Och får man som idag lite "marsväder" i förskott så blir det ju ÄNNU bättre!

Idag var vår suveräne massör tillbaka för att undersöka och behandla ett antal hästar, inkl Haminjga. När han fått beskrivet för sig hur hon har fungerat i ridningen sedan sist började han med att undersöka henne m h a värmekamera. Först kollade han haserna, eftersom vänster has varit ett problemområde tidigare. Men till vår lättnad avvek den inte från höger has idag - skönt! 

Däremot kunde han konstatera en viss ökad värme från vänster bakknä (vilket sitter ungefär i det som skulle kallats armhålan och hästens bakben var en människas arm.) Och han kunde även konstatera att hon kändes lite "svampig" där när han sedan kände igenom henne med händerna. Hon verkade också ha viss ökad värme i området precis framför virvelns övre del på vänster sida. 

Men inga upphakningar i SI-lederna, vilket hon haft vid flera tillfällen tidigare. Och av hennes tidigare ovilja mot att böja ihop vänster bak resp att sträcka ut detta ben framåt såg vi ingenting, så uppenbarligen har det blivit bättre i hennes bakdel! 

Hamingja vill ju gärna skjuta ut högerbogen vid ridningen och i alla fall i teorin gör en häst så för att den är svagare i vänster bak och därför inte vill ta i lika mycket där som med höger bak. Men när Tomas masserade hennes båda bakben började han undra om det inte var så att hon faktiskt är svagare i HÖGER bak - för han tyckte att omkretsen på det benet kändes lite mindre. En mer noggrann mätning visade också att han känt rätt - vänster ben hade verkligen en större omkrets än höger vilket mest troligt beror på kraftigare muskler där! 

Som ett sätt att ta reda på om hennes ojämnhet faktiskt kommer från höger bak och inte från vänster tipsade han om att rida henne med ett lätt boots på höger bak för att stärka upp detta ben. Efter en vecka bör man sedan utvärdera - om hon känns sämre då bör man avbryta. I så fall kan man testa ett boots på vänster bak, fast det bör vi i så fall vänta med en tid.  

Hon var nämligen lite spänd i musklerna på insidan av vänster bak - vilket precis som med värmen uppe vid virveln på vänster sida skulle kunna bero på att hon är lite överansträngd av den senaste tidens strävan efter rakriktning. Och att då sätta på ett viktboots på vänstersidan skulle bara försena återhämtningen i detta läge, utan det bör man vänta med några veckor i så fall.

Ordinationen blev därför att hon ska vila helt i morgon, på måndag kan hon ridas men då bara ett lugnare pass och sedan full träning igen fr o m tisdag. (M a o blir det riddag för mig igen på måndag innan Sylvia tar vid på tisdag!) Jag fick också uppmaningen att massera insidan av vänster bak och sätta värmande liniment framför virveln på vänster sida samt på både vänster och höger bakknä. 

Inga kommentarer: