måndag 12 januari 2009

Hästens syn

Läste en intressant artikel om hästen sinnen. Där stod om hur hästen för sin överlevnad tvingats utveckla en mycket stark förmåga att uppfatta visuella signaler. De kan avge, uppfatta och tolka minimala tecken som för människan kan vara fullkomligt omärkliga. Därför visar de också stort gensvar på andras kroppshållning och kroppsspråk.





Det kan räcka med att en häst håller huvud och svans högt, samt uppvisar en stram rygglinje, för att detta direkt ska registreras av övriga hästar i flocken. Signalen är tydlig för dem: här finns det anledning att se upp!





Motsatsen är en avslappnad häst som "håller låg profil". Den har sänkt huvud och sänkt svans - vilket sprider ett lugnande budskap. Med kroppshållningen talar den om för de andra att det inte finns något att oroa sig för.








"Ta det lugnt grabbar, farsan Feykir har läget under kontroll!"




Jag har noterat att Feykir oftast har en väldigt speciell kroppshållning när han går i sin flock. Han går nästan alltid med sänkt huvud och "tittar under lugg" på mig när jag kommer till hagen. Till skillnad mot Reykur som alltid sträckte upp huvudet högt. Jag har nog tyckt att det gett ett lite slött intryck... Nu förstår jag att Feykirs kroppshållning kanske är en del i hans sätt att ta hand om sin flock - genom att han som flockledare är trygg och signalerar detta med sin kropp så kan flocken vara lugn.

Inga kommentarer: