lördag 3 januari 2009

Blir det Jerringpriset också?!


Utmärkelserna haglar över Rolf-Göran Bengtsson, efter det sensationella OS-silvret: först fick han "Skånebragden" som delas ut av Sydsvenskan. Och nu har han även fått Skånska Dagbladets pris "Guldpantern".


Så här skriver Sydsvenskans krönikör med anledning av att Roffe nominerats till Bragdguldet:


"Mental iskyla och teknisk skicklighet. Två egenskaper som blev avgörande det år när Rolf-Göran Bengtsson nådde sin hittills allra största framgång.


Skickligheten har länge varit hans signum. Bengtsson är en av världens bästa ryttare, framförallt för hans förmåga att framgångsrikt kunna rida alla typer av hästar. Men i år var det den mentala kylan som till sist blev avgörande. Först visade den sig i upplägget och planeringen över hela året. Rolf-Göran Bengtsson valde att inte ställa upp med Ninja La Silla i världscuptävlingarna under året. Säkert tappade han en del på världsrankingen där, men i gengäld kunde han fokusera all träning med Ninja på att toppa hästens form till OS utan att slita på honom.


Laghoppningen blev en besvikelse sedan Helena Lundbäck och Lotta Schultz ridit alldeles för dåligt, men i den individuella hoppningen kunde ingenting stoppa Rolf-Göran Bengtsson. Nästan. Vädret gjorde sitt bästa för att sätta krokben för honom. Precis när det var dags för Bengtsson att rida in bröts tävlingen. Det talades om att en tyfon skulle dra in över Hong Kong just den här dagen och när Rolf-Göran Bengtsson kom in på banan för att rida första gången var han genast tvungen att lämna den. Regnet som föll över Hong Kong var så kraftigt att det förstörde ett av hindren.


Förmågan att i den situationen rida ut igen, ladda om både sig själv och hästen och sedan genomföra en perfekt hoppning, lugn och säker och utan rivningar, visade på många sätt Rolf-Göran Bengtssons storlek. Många andra hade fallit i det läget och just den förmågan blev avgörande för hur medaljerna till slut fördelades. Det var först vid det sista hindret av den vansinnigt spännande omhoppningen, när det bara var han och tysken kanadensaren Eric Lamaze kvar, som Rolf-Göran Bengtsson rev.


Det finns alltså två moment som skulle kunna klassificeras som bragder i Rolf-Göran Bengtssons OS. Den välavvägda satsningen för det första och för det andra förmågan att prestera som allra bäst vid rätt tillfälle, trots att förutsättningarna var långt ifrån de optimala. Mental iskyla, som sagt. I två olika varianter. "


I Jerringprisomröstningen återstår nu 10 kandidater, varav Rolf-Göran Bengtsson är en. För att rösta på honom ringer du: Rolf-Göran Bengtsson: 099-232 04. Han är kandidat nr 4 och samtalet kostar 3.95.


Inga kommentarer: