fredag 2 januari 2009

Framtiden!



Så här i början av året passar det ju att blicka framåt - och vad passar då bättre än en bild på ett dräktigt sto?! Det är Sylvias fölsto: Hamradis, född 1987, som är så här härligt rund om magen! Hamradis är en liten häst, men hon får väldigt stora avkommor. Hennes första föl, som heter just Framtid, var redan som treåring en bra bit över 140! Hos Sylvia har Hamradis fått fyra föl: ett efter Askur från Håkansgården, ett efter Berserkur frá Strykkisholmi, ett efter Mökkur frá Varmalekk och nu senast ett efter Gandur frá Skjalg. Alla dessa är riktigt, riktigt stora för sin ålder.



Jag har tidigare läst om en hingst på island som var väldigt liten, men som ändå gav fullstora avkommor. (I Sverige hade en sådan hingst aldrig blivit godkänd för avel, men på Island testar de - och slaktar avkommorna om de inte blir bra.) Eftersom hans avkommor alltid blev fullstora antog man att han svultit någon vinter när han varit i en viktig tillväxtfas. Kanske var det samma sak för Hamradis?




Fölet Hamradis väntar nu är efter Axjon (e Askur från Håkansgården) som ägs av Nina och Andreas Fernandez Rosenke. Så här såg han ut på Midurs hösttävling. Axjon är sedan några månader på träning hos Johan Häggberg för ny avelsvisning i vår - det blir spännande att se hur det går för honom då!





Här är Hamradis föl född -08, efter Gandur frá Skjalg.

1 kommentar:

Camilla Nilsson sa...

Hej! Kul att se en del inlägg om Hamradis och hennes föl hos Sylvia! Hon är en mycket särskild häst för mig. Vill bara berätta att Framtid inte var Hamradís första föl. Hon har även fött: Rökkur -92, Genja -96, Djarfur -98 och Rökkvadís -00. :)

Krama henne gärna från mig!
//Camilla, gamla skötarn