söndag 17 juni 2007

Feykir och matte flåsar i kapp!

Bara ca 15 grader varmt idag - men det är ju faktiskt perfekt träna hästen-väder! När jag kom till Mariebäck hade just Kristin och Reykur-Eva varit ute med ett turridningsgäng. Eva hade fått rida sin nya favorit Leiknikr - "han påminner om Reykur - så pigg och samtidigt så oerhört lydig!"

Feykir och jag satsade på träning på ridbanan istället, med nya bootsen på. Vi varvade trav och galopp, både längs spåret och på volt. Höger galopp gick riktigt bra! Vänster är fortfarande svårare på volt - han vill gärna byta till korsgalopp ibland... antagligen för att han inte är lika stark i vänster bak ännu. Men jag märker också att jag gör det svårare för honom i vänster varv genom att hamna med vikten utåt... När jag lyckades hålla min vikt inåt blev det mycket lättare för honom att böja sig och vara mjuk i innersidan även i vänster varv förståss. Och när vi sedan saktade av till trav var han så mjuk att han bara studsade fram med hur stora rörelser som helst!!! Vi tog skrittpauser några gånger, men det var ändå oerhört jobbigt.

När vi ridit 45 minuter tyckte jag att det räckte, och då hade mina ben nästan domnat bort och jag flåsade ikapp med Feykir! Jag gissar att han var ganska mör i benen också, så vi skrittade av riktigt länge. Förut brukade jag oftast skritta av utanför banan, tänkte att det var roligare för hästen att få gå iväg någonstans. Fast sedan insåg jag att när man rider ut från banan brukar de bara bli besvikna om de inte får gå direkt till stallet... (om nu inte ridbanan ligger på lagom "skritta av-avstånd" från stallet vill säga. ) Dessutom sa Atli att på hästar med mycket motor är det väldigt bra att skritta av på banan, så att de lär sig att även kunna slappna av och varva ner där. (Den som har en slö häst bör däremot undvika att skritta på banan, utan helst både skritta igång och skritta av utanför, så att hästen lär sig att på banan är det arbete som gäller.) Så nu skrittar vi av på banan Feykir och jag - om det inte just är en ridlektion som ska börja förståss.

Feykir fick massage, godisstrech och kraftfoder innan han fick gå ut i hagen och äta lunchhö med kompisarna. Jag stretchade själv också - det kändes verkligen att det behövdes idag! När jag skriver detta har det gått två timmar sedan jag red, och fortfarande "pirrar" det i mina trötta ben!

Nästa gång vi ska träna galopp på banan ska jag dela av den med en lina så att Feykir får en lagom stor volt att galoppera på. Då får han hitta balans och avslappning i galoppen i resp varv utan att jag behöver ta i innertygeln för att styra.

Inga kommentarer: