måndag 29 januari 2024

Hamingja-effekten!!!

 
Pussgrader och kramsnö idag! 

Jag hade ingen bra natt i natt, vaknade kl 04 och kunde inte somna om så kl 05 steg jag tillslut upp... jag har ju svåra sömnstörningar sedan många år och dessa har förvärrats ytterligare av min PTSD så att jag fått lägga till ytterligare en sömnmedicin utöver den jag haft länge. Men medicinerna till trots så är regelbundna rutiner VÄLDIGT viktigt för min sömn, både att jag tar medicinerna samma tid som jag brukar och att jag helst också går och lägger mig när jag brukar. 

Fast ibland kommer förstås livet emellan - som i lördags - när jag behövde ta medicinen två timmar senare än jag vanligt. Att jag då somnade senare och hade svårare att vakna i går morse är ju ganska logiskt. Men sedan blir det ofta som i natt - att jag under någon/några nätter vaknar vid 04 och inte kan somna om - och det känns ju inte lika logiskt... 

Något som är av VÄLDIGT stor betydelse för dygnsrytmen är i alla fall att vara ute i dagsljuset på förmiddagen. Så därför åkte jag till Hamingja för att rida en sväng. Först satsade vi på favorit i repris: galopp i kyrkbacken. Note to self: även höger galopp mår bra att att förberedas m h a högersluta! Jag kände mig väldigt trött och seg så efter detta hade jag bara tänkt skritta på långa tyglar en bit längs bilvägen mot Alviksträsk. 

Men efter en stund tänkte jag att jag i alla fall kunde hålla tygelkontakt i skritten. Och en stund senare att jag skulle lägga in sekvenser av samlad skritt när jag tränar på att slappna av i säte och skänklar som belöning... Och när det började kännas bra kunde jag ju rida några övergångar från skritt till "nästan-tölt" för att hitta "dragläget"...! Detta, mina vänner, kallas "Hamingja effekten!!!" Världens bästa PT!!! Och enligt alla experterna den viktigaste resursen i min rehab!!! 

Hamingja njuter i solen efter ridturen!

Det hade varit grått på himlen hittills, men när vi var nästan tillbaka vid stallet igen kom SOLEN fram och fick snön att gnistra! Jag konstaterade att min timing kunde varit bättre - om jag gett mig ut för att rida 40 minuter senare hade jag fått rida i sol. Å andra sidan kunde jag nu sitta en stund utanför stallet och vila i solskenet och sedan fota fina bilder på Hamingja i hagen! Resten av dagen står f f a vila/återhämtning på schemat - allt enligt min rehabplan!

När man tryckt ihop sig med kompisen i fotoautomaten för att komma på samma bild...! ;-)
Elsa och Hamingja

Inga kommentarer: