lördag 28 maj 2022

REJÄL upphämtning!!!

 
Min STJÄRNA!!!

I morse när jag skulle morgonfodra missade jag tillfället till en unik film... Hamingja brukar alltid stå på sin plats längst fram vid grinden i god tid innan fodringen för att försäkra sig om att verkligen inte bli utan mat. Men nu stod hon istället bortanför vindskyddet - så när hon hörde min röst kom hon galopperande och gnäggade! VARFÖR såg jag inte till att vara beredd med kameran innan jag ropade på henne??!!

Det blev ingen ridning idag för jag ville passa på att tömköra medan jag förhoppningsvis kom ihåg endel av det vi försökte lära oss under torsdagens kurs! Och jag må inte vara helt opartisk... men jag tycker faktiskt att vi var överraskande duktiga! Hamingja hade verkligen en ängels tålamod medan matte försökte få ordning på tömmarna (om vår instruktör hade sett oss misstänker jag att hon hade tyckt att det fortfarande finns en STOR förbättringspotential på det området...!)

Och när vi sedan kom igång med själva tömkörningen hade jag faktiskt tur när jag tänkte! I o m att det i torsdags var så tydligt att det blev mindre svårt när hon fick trava fick hon ta en första travsekvens ganska snart och efter det var det minsann inget fel på framåtbjudningen! Det svåraste idag blev istället att få henne att fortsätta skritta till dess jag gav ny travsignal...! 

Instruktören tyckte ju att det var viktigt att jag använde tömmarna för att bromsa när jag ville att Hamingja skulle sakta av, istället för att vissla som jag brukar... Visslingen är ju något Hamingja fick lära sig av Sylvia redan vid inridningen och den är verkligen effektiv! En bonus med att arbeta hästen från marken är ju att man inte bara känner utan även ser vad hästen gör. Och när Hamingja travade och jag visslade kunde jag nu se hur hon verkligen satte bakbenen under sig när hon direkt stannade! 

Så jag bestämde mig för att att vår kompromiss fick vara att jag kombinerade broms med tömmarna och vissling. Och eftersom hon alltid verkligen gjorde halt fick det bli övergång trav-halt-skritt-trav-halt-skritt. Gjorde många övergångar för att träna på detta. Och när jag dessutom kom ihåg att inte göra så stor eftergift med tömmarna efter övergången till trav utan bibehålla en tydlig kontakt med bettet så kunde jag se att traven fick mer sväv!

Med tanke på hur jättesvårt det kändes i torsdags med allt nytt som snurrade i huvudet så tycker jag verkligen att det gick över förväntan idag!!! Och jag när jag sa "BRA!!!!!" som beröm till Hamingja när hon förstod mina signaler så tänkte jag att även jag borde ta åt mig lite av det berömmet!

Mindre bra blev det dock när jag åkte hem från stallet... När jag kom ut på asfaltvägen i Avan upptäckte jag nämligen att jag fått punktering på ena bakdäcket... :-O  Vi har framfört många klagomål till kommunen för det vassa grus som de envisas med att lägga ut på Mariebäcksvägen. Det är varken bra för bilar, hästtransporter ELLER hästar för den delen. MÅNGA punkteringar har det blivit.... och jag har klarat mig väldigt lindrigt hittills så det var väl helt enkelt min (o-)tur nu... 

Men jag har MYCKET hellre punktering på bilen än på hästen!!! Och nu hade jag dessutom verkligen tur i oturen när jag max 100 meter från där jag stannat bilen hittade en HD-mekaniker med REJÄL garagedomkraft OCH tillräcklig armstyrka för att kunna lossa på hjulbultarna som Däckia tidigare dragit fast med sin maskin! 

Inga kommentarer: