fredag 13 maj 2022

Fredagsmys!

Så här kan ett fredagsmys se ut! 

Idag kom vårvärmen! Så HÄRLIGT att få plocka fram ett par sommarridbyxor - för första gången i år! Jag behövde inte ens ha jacka heller utan bara en tunn väst utanpå funktionströjan. Tänk så glad man kan bli för en sådan sak!!!

Hamingja verkade i sin tur bli glad över att se mig för hon kom när jag ropade på henne i hagen! Och väl i stallet stod hon lääääänge med huvudet i min famn och jag hörde hur hon andades allt mer långsamt - tror nästan att hon somnade! Hon brukar ju uppskatta när jag kliar hennes öron, men så lugn och avslappnad som hon var idag är hon bara om vi - som idag - är helt ensamma i stallet och det inte är någon rörelse utanför heller. Annars är hon ju en riktig "radarvarning" som hela tiden är på allerten och reagerar både på rörelser och ljud.

När matte sedan satt upp i sadeln var det desto mer energi: Hamingja hade väldigt bråttom in på ridbanan och ägnade sig sedan åt "ökat tempo skritt på långa tyglar" på ett sätt som t o m hade gjort speedfröken Lára nöjd! Vid ett par tillfällen gick hon t o m över i trav så det var ingen tvekan om att fröken hade överskottsenergi - trots värmen!

Jag övergick till att skritta på volt, vrida överkroppen inkl ytterhanden och flytta undan för innerskänkeln för att sedan belöna med avslappad passivitet när hon korsade över, slappnade av och längde halsen. Denna gång kom jag dessutom ihåg att Atli sagt att jag skulle rida riktigt små volter i skritten för då blev det lättare på en lite större volt i tölten sedan. 

Men när det var dags för tölt testade jag ett lite annat upplägg - från en Atlikurs för något/några år sedan. Istället för att först sidföra på volt gick jag på en gång ut på spåret i vänster varv och red öppna - men med samma vridning av överkroppen och tydlig kontakt på yttertygeln följt av avslappnad passivitet som belöning. Först några sekvenser av detta i skritt innan jag började göra töltövergångar ur öppna, slappna och sedan ny öppna när hon började korta upp nacken och/eller fick bråttom. 

När jag bytte till höger varv var det istället högersluta som gav den önskade effekten med avslappning, en aktiverad bakdel och trevlig bärighet i först skritt och sedan tölt! Atli brukar säga att det är bra att rida många övergångar från samlad skritt till tölt eftersom själva övergångarna bygger mycket styrka. Men för mig är det också väldigt bra eftersom jag börjar hitta bra bärighet i den samlade skritten (f f a i högersluta) och när jag har den känslan alldeles "färsk" i kroppen så är det lättare att märka när jag börjar tappa bärigheten i tölt och vet vad jag letar efter när jag försöker återställa den. 

Det är f ö inte länge sedan poletten tillslut trillade ner för mig: att det är vänsteröppna resp högersluta jag ska använda för att aktivera Hamingjas bakdel - i både skritt och tölt - så att bärigheten återställs. Det är minsann inte lätt att lära gamla ryttare att rida...men gnetar man på så kan det ändå komma små framsteg tillslut...! 

Det var inte bara vårvärmen som kom idag utan jag såg även de första insekterna... så jag fick plocka fram insektsmedlet och spraya innan Hamingja fick gå ut i hagen igen. Och det var sedan en MYCKET nöjd häst som rullade sig oerhört grundligt - riktigt härligt fredagsmys för en häst! Nu håller jag tummarna för alla Miduriter som ska tävla i Boden i helgen - och alldeles särskilt för "Mariebäckarna" förståss!!!

Inga kommentarer: