lördag 22 september 2018

Hela hagen stormar...men det är i alla fall knottfritt!!!



Igår hade Hamingja en välförtjänt vilodag efter fyra dagars ridkurs och matte passade på att gå på Hot Stone-massage efter jobbet! Vanlig massage där de "knådar" brukar jag bara få mer ont av, men i Hot Stone används släta mjukslipade stenar som värms i vatten och sedan "halkar" lätt över den med massageolja insmorda kroppen. Ingen friktion, men värmen i stenarna ger ändå en massageeffekt som går på djupet i musklerna! LJUVLIGT helt enkelt!!!

Men idag stod ridning åter på schemat - och då förståss repetition av övningarna från Atlikursen. När jag svängde in på grusvägen mot Mariebäck stod där en varningsskylt: "Jakt pågår!" Men jag hade ju ändå tänkt rida på ridbanan idag så det spelade ingen roll. Det stormar verkligen idag så även av den anledningen var det nog bra att inte ge sig ut i skogen och riskera att få nedfallande grenar eller t o m träd över sig...

Hästar brukar bli väldigt uppstressade när det blåser mycket och jag har fått förklarat för mig att det är för att vinden "stör ut" hörseln som normalt är det sinne de förlitar sig på allra mest för att undvika faror. Men Hamingja är faktiskt den enda häst jag träffat på som INTE påverkas nämnvärt vid ridningen av hur mycket det än blåser. Fast när jag nämnde detta för Sylvia tidigare sa hon:"Det är väl för att hon är lika lättskrämd jämt - så du märker ingen skillnad...!!!" Hm...lögn och förtal säger Hami och jag!!!

Ridpasset inleddes med vår sedvanliga "Atliuoppvärmning" och inledningsvis kändes hon lite mer ovillig att korsa över ordentligt med vänster bak. Men en jättebrutal smackning från matte skrämde inte bara halvt ihjäl hästen utan löste även det initiala problemet. Och i höger varv kändes hon mjuk och smidig direkt.

Det stod en stol kvar på ridbanan efter veckans ridkurs och när vi fortsatte uppvärmningen i tölt med lång hals tog vinden plötsligt tag i stolen, så att den välte och blåste iväg över ridbanan. Då imponerade Hamingja verkligen genom att inte visa minsta flykttendens trots att det t o m hände snett bakom henne! Synd att ingen annan såg - för ingen som känner Hamingja lär väl tro mig när jag berättar det...!!!

Efter fortsatt uppvärmning, där Hamingja bl a gladde sin matte med klockrena travövergångar, övergick jag till att träna skritt vid hand. Jag har ju väldigt tydligt fått se hur oerhört effektiv styrketräning detta är, när vi efter Hamingjas konvalescens p g a problem med vänster bakknä för ett par år sedan enbart hade tränat samling vid hand men när jag första gångerna testade att samla henne uppsuttet kändes det som om hon tränats för fullt sedan länge! Atli rekommenderade också att jag ska använda ett par korta sekvenser samling vid hand som en liten påminnelse av vad hon ska göra även vid tillfällen när jag f f a tänkt jobba med samlingen uppsuttet.

När jag sedan åter satt i sadeln visade hon också att hon visste PRECIS vad hon skulle göra och jag hann knappt landa i sadeln innan hon började samla sig i skritten! Vi red ett antal töltövergångar och sekvenser i tölt i båda varven innan hon fick varva ner igen i tölt resp trav på volt. Och "off-knappen" fungerade precis lika bra som den gjort under kursen! Nu längtar jag REDAN till nästa träningspass!!!

Inga kommentarer: