söndag 23 september 2018

23:e septemberpannbandet!

Till dagens träningspass blev det invigning av ett läckert schabrak i blåmetallic, som jag köpte redan på Láras tid, men som av någon anledning blev liggande och sedan bortglömt... De senaste årens rensning bland alla mina hästprylar (och ridkläder) har inte bara inneburit att jag hittat massor av saker att sälja utan också att jag "fyndat" saker som jag genast velat börja använda och detta schabrak hör alltså till den senare kategorin! För att skoja till det hela ytterligare passade jag på att byta pannband på favorittränset till ett med blått och vitt "bling" - för man har ju inte roligare än man gör sig! Det lustiga var att jag sedan fick upp ett Facebookminne från denna dag för två år sedan, med en bild på mig och Hamingja där hon också hade just detta pannband! Vad brukar ni andra använda till era hästar den 23:e september varje år?!!

Jag hade morgonfodringen i morse och vaknade redan innan klockan 06 (min "nya" sömnmedicin är verkligen SÅ BRA! Under så många år hade jag i princip ingen djupsömn och det ständiga sömnunderskottet gjorde att jag för det mesta gick runt och kände mig som en zombie... Men nu somnar jag - oftast - när jag går och lägger mig och sover sedan flera timmar i sträck!!! Säga vad man vill om nätter - men det allra bästa är verkligen att inte behöva uppleva dem..!) Alltså blev det tidigare frukost för hästarna idag än vad det oftast brukat bli när jag haft morgonfodringen. Sedan de fått sitt hö passade jag också på att preparera Hamingja lite extra inför vårt träningspass genom att sätta på henne täcke och hasskydd från Back on Track.

När både hästarna och jag ätit vår resp frukost var det alltså dags för ett träningspass på ridbanan. Hamingja inledde lika avslappnat som hon gjort hela denna vecka, så när hon till att börja med var lite ovillig att korsa över ordentligt med vänster bak kunde jag "kosta på mig" att smacka ett par gånger utan att hennes dag för den skull var förstörd utan hon kom snabbt över det omedelbara trauma som detta innebar...! Efter uppvärmning även i tölt resp trav var det dags att även repetera samling från marken och hon var riktigt duktig på att vinkla in sina bakben!

Jag har tidigare oftast förberett sekvenserna i samlad skritt och övergång till tölt med att först rygga ett antal steg. Att rygga är väldigt nyttigt för hästen eftersom den då använder och stärker samma muskler som den behöver använda i samlingen. Men jag har insett att det DESSUTOM är väldigt nyttigt för mig - då jag får en påminnelse hur jag ska rida för att skapa och bibehålla samling i tölten! När jag i efterhand analyserade gårdagens träningspass insåg jag att detta smarta "knep" hade fallit i glömska den senaste tiden - så redan idag såg jag till att "damma av" det igen!

Resultatet blev betydligt mer aktiv ridning "bakifrån och fram" från min sida vilket innebar att Hamingja bibehöll samlingen i tölten under längre sekvenser! Så jag var riktigt nöjd med oss båda när jag lät henne varva ner och sträcka ut i både tölt och trav på volt!

Inga kommentarer: